Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Tuzla: Povorka s maškarama prodefilirala gradom

IMGP2193 1

Vrijeme je poklada i uobičajeno je da se na ulicama naših gradova održavaju karnevalske svečanosti, u čemu ni Tuzla nije iznimka, zahvaljujući Katoličkom školskom centru kao nasljedniku manifestacije čiji je idejni tvorac društvo Hrvatski dom Tuzla. Ovogodišnje su tuzlanske maškare opet opravdale ono što se i očekuje od ovakvih događaja, da obiluju maštovitim, šarolikim i veselim licima i gradom pronose dobro raspoloženje.

 

Djevojački i dječački domišljati duh učenica i učenika je iznova izmigoljio iz školskoga prostora, ali ne samo njihov nego su i najmanji od njih, njihovi sestre i braća pokazali da se i na njihove maske može računati, a kao rezultat smo dobili neprepoznatljive ljudske pojave čija je jedina želja, svome gradu zapjevati i s njime jedan dan ludovati. Tako su se zakrabuljeni likovi skupljali pred školskom zgradom praćeni zvucima orkestra Balsika, vjernih pratitelja ovakvih događanja.

IMGP2201

"Poklade i karneval su prilika da učenici, ali i odrasli, njeguju svoju kreativnost. Svi koji nam se pridruže vrlo rado se maskiraju i čini nam se da nam u ovom vremenu krize i nesigurnosti svima negdje treba oduška, u smislu da na jedan dan budemo netko drugi, a što nam ovaj karneval i pruža", kazao je Vlatko Rosić, ravnatelj Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“.

IMGP2196

Procesija maškara kretala se korzom, sve do Trga slobode, praćena sada limenom glazbom. Na Trgu je bilo okupljalište za sve koji su toga dana pokazali svoje naličje. Kakva bi samo zbrka nastala kada bi lice ustupilo svoje mjesto naličju! Ulicom bi, baš kao na dan karnevala, išli vojnici, vile, kriminalci, kauboji, gusari i brojne druge maske. Na Trgu se malo zastalo, poigralo, pa natrag u školu. Znatiželjni su pogledi piljili u razigranu povorku, a sunce obasjavalo maske i kostime. Na trgu su svoju predstavu izvele male mažoretkinje uz potporu trubača.

IMGP2202

Po mišljenju nekih od promatrača ovogodišnjeg gradskog defilea, broj maškara je, kako kažu, lani bio veći, no to se ni po čemu nije dalo zaključiti, jedino što je bilo zamjetno jesu novi kostimi uvijek novih junaka.

 

Po sunčanu je vremenu čitav skup izgledao još radosniji, ali i poprilično neozbiljan jer su i osmijesi bili veći, a školske brige sve manje.

 

Završit ćemo stihovima pjesnikinje Josipe Franjić – Radulović:

 

„Jednoga dana

masku ću staviti

'ko netko drugi

ću se predstaviti.

 

Bit ću možda vila

il' kraljica čak

možda neki cvijet

kojeg voli svak'!

 

Masku stavi ti

neću te prepoznati,

danas nam je ludi bal

zovemo ga karneval!“

 

M. B.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com