Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Tuzla: Kriza na Tuzlanskom univerzitetu se nastavlja, menadžment se protivi utjecaju politike, a premijer TK Bego Gutić traži ostavku rektora Nurića

105

Tuzlanski univerzitet nikada nije bio u težoj situaciji piše Tip.ba. Kriminal, zloporabe položaja i nepotizam, koji su se godinama dešavali na ovom Sveučilištu, kulminirali su fizičkim obračunom profesora, prijetnjama i ucjenama. Vlast ne krije da želi sve kontrolirati, menadžment Univerziteta se protivi, a premijer traži hitne ostavke.

 

Rektor Univerziteta u Tuzli, Samir Nurić, mora biti smijenjen, tvrdi premijer Bego Gutić. “Onaj tko nije bio predsjednik odjelne zajednice, ne može biti rektor Univerziteta”, kazao je Gutić. Prije samo dva mjeseca je premijer na sva usta hvalio rektorov rad i reforme koje su poduzete na Univerzitetu. Nakon incidenta na Rudarskom fakultetu, kada je pretučen bivši prorektor Bahrija Šarić, premijer stubokom mijenja priču. Optužuje rektora za, navodni, nezakoniti rad, ucjene i nepotizam. Nakon što je magistrirao na privatnom fakultetu u Travniku, premijeru Gutiću je, navodno, rektor Nurić ponudio angažman na državnom Pravnom fakultetu u Tuzli. To je premijer odbio jer je takva ponuda, kako kaže, bila nemoralna, objavila je FTV.

 

“Rektor je htio ucijeniti premijera tako da sutra, kada bude trebalo provoditi određene politike na Univerzitetu, nema problema s premijerom”, kazao je Gutić. Zanimljivo je da premijer traži i ostavku predsjednika Upravnog odbora Univerziteta, Kazafera Bečića, koji je, također i potpredsjednik Općinskog odbora banovićke SDA. Premijer opravdava i uplitanje Mirsada Kukića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA u rad Tuzlanskog univerziteta i u tome ne vidi ništa sporno. Za njega je sporan, kako kaže, nepotizam rektorovih suradnika.

 

“Angažirana je Roza Šarić, kćer prorektora Šarića. Supruga Zlatana Begića je zaposlena na PMF-u. Sestra Edina Delića, profesora na Rudarskom fakultetu, angažirana je kao labaratorant na tom fakultetu”, pobrojao je sve Gutić.

 

Odgovor na takve optužbe, premijer nije morao dugo čekati. Dobio ga je odmah na novinskoj konferenciji, zbog čega je zatražio da osiguranje odstrani suprugu profesora Zlatana Begića, koja je odbacila te optužbe. Ona tvrdi kako je njena porodica bila predmet ucjena vlasti. ”Tražili ste iz svoje stranke od Zlatana da vam se prikloni da bih ja bila zaposlena. Ali Zlatan i ja nikada nećemo pokleknuti”, poručila je Amela Begić.

104

Ni izvanredna „presica“ premijera Gutića nije mogla spriječiti konstituiranje Senata koji podržava rektora Nurića. Novi detalji o pritiscima, ucjenama i prijetnjama vlasti, rektor Nurić će objelodaniti na drugoj i izvanrednoj konferenciji za tisak u ponedjeljak, objavila je FTV.

 

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Tuzli je, u srijedu, 08. ožujka, održana konferencija za novinare povodom aktualnih događanja na Univerzitetu. Prof. dr. Samir Nurić, rektor Univerziteta u Tuzli, javno je potvrdio da je, u posljednjih nekoliko mjeseci, izložen pritiscima od vladajućih struktura u Tuzlanskom kantonu. Izjavio je da mu je prethodnih nekoliko dana sugerirano da podnese ostavku na tu poziciju, ali da nije zastrašen i da pritiske za sada podnosi dobro.

 

˝Ti pritisci grubo narušavaju zakonitost rada i autonomiju Univerziteta u Tuzli. Od Univerziteta u Tuzli se pokušava napraviti poprište za obračun političkih stranaka u kampanji, koja je, očigledno, počela˝, kazao je rektor Nurić.

 

Istaknuo je da će se političkim pritiscima odupirati dokle god to bude mogao. Naglasio je da neće dopustiti političko organiziranje i agitiranje na Univerzitetu u Tuzli jer je ono izričito zabranjeno. To je jasno precizirano u aktima Univerziteta.

 

˝Neću dopustiti narušavanje autonomije Univerziteta i akademskih sloboda i principa. Univerzitet je javna ustanova i ona pripada svim građanima, a ne političkim partijama i strukturama moći, bez obzira tko je na vlasti˝, izjavio je je rektor Nurić.

 

Visoko obrazovanje je od vitalne važnosti za opstanak i razvoj društva i razvoj društvenih institucija. ˝Insistiram i uvijek ću insistirati na posvećenosti svih uposlenika Univerziteta ovoj iznimno važnoj društvenoj ulozi naše javne ustanove, uz poštovanja principa zakonitosti, odgovornosti, transparentnosti i javnosti rada.To je moje opredjeljenje i od njega nikada neću odustati˝,kazao je rektor UNTZ-a i dodao: ˝O pritiscima još uvijek ne želim detaljno govoriti, u nadi da će oni prestati i da ćemo, ipak, nadići sve nesporazume i u duhu zakonitosti i korektnosti, biti posvećeni razvoju i napretku društva. Sankcionirat ću sve protagoniste neakademskog ponašanja, u skladu sa zakonom, aktima Univerziteta i mojim ovlastima, ali tek nakon što Etički komitet i mjerodavne institucije priopće svoja saznanja i odluke˝.

 

Rektor Nurić je pozvao studente i nastavnike, ali i sve uposlenike Univerziteta u Tuzli, da ne nasjedaju na provokacije i neistine, da ostanu dostojanstveni i posvećeni radu, učenju i istraživanju. ˝Ovu krizu ćemo prebroditi jer imamo velik ljudski i znanstveni potencijal, četrdeset godina tradicije u kojoj smo obrazovali tisuće stručnjaka različitih profila. Politički pritisci i nelojalna konkurencija nas ne plaše i nikada nas neće moći uplašiti. Još jednom pozivam sve strukture moći, koje vrše pritisak na mene i Univerzitet u Tuzli, da prestanu s tim. Pozivam osnivača da osigura regularne uvjete za rad Univerziteta u Tuzli. Stojim na raspolaganju za dijalog i traženje najboljih rješenja. Ne samo ja, kao rektor, već i svi nastavnici, uposlenici i studenti Univerziteta u Tuzli˝, kazao je prof. dr. Samir Nurić, rektor Univerziteta u Tuzli.

 

Podsjećamo kako je započela i dalje se razvijala sveučilišna kriza u Tuzli. Na Rudarskom fakultetu u Tuzli je, u nedjelju 05. ožujka u popodnevnim satima, došlo do fizičkog obračuna profesora Univerziteta u Tuzli. Ozbiljne tjelesne ozljede je zadobio prorektor za nastavu Univerziteta u Tuzli, Bahrija Šarić. Kako je TIP otkrio, njega je u kabinetu dekana Rudarskog fakulteta, fizički napao dekan Strojarskog fakulteta u Tuzli, Denijal Sprečić, zbog pojedinih spornih kadrovskih pitanja na Tuzlanskom univerzitetu.

 

Sastanku je prisustvovao kompletan menadžment Univerziteta, a zanimljivo je da su sastanku nazočili i premijer TK Bego Gutić i predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK, Mirsad Kukić.

 

Šarić i Sprečić su dali izjave u MUP-u TK, dok je Šarić zadržan na liječenju u UKC-u. Incident se dogodio tokom sastanka u ovom kabinetu kojem su prisustvovali rektor tuzlanskog univerziteta, predsjednik Upravnog odbora, dekani i pojedini političari. ˝Došlo je do incidenta između prorektora, poslije sam zatekao policiju“, rekao je za FTV, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, Kemo Gutić.

 

˝Tužitelj je izdao potrebne naredbe, a sve daljnje postupke u tom slučaju vodit će pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona. Prikupljaju se izjave prisutnih na sastanku. Osim izjava, bit će izuzeta i medicinska dokumentacija, kao i svi drugi dokazi˝, izjavio je glasnogovornik Tužiteljstva TK Admir Arnautović.

 

Pritisci i optužbe

 

Rektor Samir Nurić i prorektor Bahrija Šarić o svemu ovome nisu mogli govoriti. Kako je objavila Federalna televizija, u posljednje vrijeme izloženi su strašnim pritiscima da na funkcije dekana fakulteta postave politički podobne kadrove te da nezakonito zapošljavaju radnike na Tuzlanskom univerzitetu. O svemu tome svjedoče članovi Senata Univerziteta u Tuzli.

 

Tip.ba – M.B.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com