Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

HDZ BiH Županijski odbor Soli - priopćenje za javnost, Neprihvatljiva jednonacionalna glavna tijela Univerziteta u Tuzli

106

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine izdao je 09. ožujka 2017. godine priopćenje za javnost u kojem se poručuje kako je sadašnja kadrovska politika Tuzlanskog univerziteta suprotna proklamiranim višenacionalnim vrijednostima Tuzle.

 

Neprihvatljivim držimo posljednja događanja na Univerzitetu u Tuzli izravno vezana uz prevlast u upravljačkim i rukovoditeljskim strukturama u toj akademskoj ustanovi te jednako neprihvatljivim drži pretvaranje Upravnoga odbora i Rektorata u jednonacionalna tijela Univerziteta. Svakoga dobronamjernoga, pa tako i HDZ BiH Soli, žalosti činjenica što je Univerzitet u Tuzli dospio u situaciju u kojoj ne želi biti nijedna akademska institucija koja drži do sebe.

 

Svejedno je li eskalirala "iznutra" ili je nastupila izvanjskim utjecajem, je li plod trenutačnih previranja ili je posljedica ranije smišljene strategije, ovako pokazana nacionalna isključivost nimalo ne doprinosi proklamiranim načelima multietničnosti i pristupačnosti građanima svih nacionalnosti u kojoj Univerzitet u Tuzli umišlja da djeluje. Dapače, do sada neviđeno neprihvaćanje nijednoga profesora hrvatske nacionalnosti među dvadesetak u "vrhu" Univerziteta, posve je diskreditiralo njegovu društvenu odgovornost i prihvatljivost u našoj županiji, a kamoli dalje.

 

Nažalost, nakon poruka o neprihvatljivosti u Upravnom odboru i menadžmentu Univerziteta, ne mogu se smatrati tek izoliranim slučajevima ni mnoštvo ranijih, ali i aktualnih primjera s nekoliko fakulteta o opstrukcijama ili otvorenom sprečavanju u napredovanju nastavnika, upošljavanju asistenata, prijavljivanja doktorskih tema… samo jer se radi o ljudima hrvatske nacionalnosti. Županijski odbor HDZ BiH Soli poziva sve one koji su u prilici odlučivati na Univerzitetu u Tuzli da smognu snage i sukladno sa svojom autonomijom i društvenom odgovornosti donesu odluke u korist cijele zajednice u kojoj djeluju te da izbjegnu svaki oblik diskriminacije pa tako i onaj po nacionalnoj osnovi.

 

Odjel za odnose s javnošću

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com