Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Tuzla: U Galeriji „Kristan Kreković“ otvorena samostalna izložba slika slikara Ivice Vlašića pod nazivom „Ljepota krajolika, bogatstvo doživljaja“

108

Galerija „Kristian Kreković“ u Franjevačkom samostanu u Tuzli bila je mjestom održavanja samostalne likovne izložbe pod nazivom „Ljepota krajolika, bogatstvo doživljaja“ akademskog slikara iz Livna, Ivice Vlašića. Posebnost stila koji prevladava na Vlašićevim slikama, u prvom redu, njegovo vjerno prenošenje doživljaja stvarnosti – pejzaža i divljih konja – jedan je od razloga zbog kojeg posjetitelji na njegovim izložbama mogu doživjeti svaku od prikazanih slika i naići na umjetnikove otvorene simpatije spram neograničenog pogleda na krajolik, čime i prenosi na platno bogatstvo prirodnih ljepota. Sam je umjetnik rekao kako njegovu oku godi širina i dubina prostora koji se otvara pred njim u efektu svjetla.

 

-Kada sam se iz Vareša preselio u Livno, fascinirao me jedan neograničen i beskonačan pogled na krajolik. Livno obiluje svim elementima, i svjetlom i prostorom, a ono što ja oslikavam je ono što me okružuje i u čemu zaista uživam. To su razni pejzaži i životinje, a na ovim slikama uglavnom su zastupljeni konji. Nisam podlegao trendovima, držim se uporno onoga što želim raditi. Tako na slikama možete vidjeti i kako izgledaju livanjske zime. Tehnike slikarstva kojima se najčešće koristim su ulje na platnu, a na ovoj izložbi sam predstavio i dvije grafike - kazao je autor Vlašić.

109

Vlašić je, pomalo stidljivo, otkrio dio tajne tehnike pomoću koje mu polazi za rukom stvarati jedinstven izgled vlastitih radova. Njegov je likovni izraz rezultat detaljnog oslikavanja svih potankosti danog motiva, od konjske dlake do vlati trave ispod njih. „Vlašić poštuje konkretnu veličajnost prirode i na toj potki marnošću realistične opisnosti osmišljava svoj koncept slike“, između ostaloga, kaže Stanko Špoljarić u kritičkom osvrtu na Vlašićev umjetnički rad. Nadalje opisujući karakter Vlašićeve tehnike on kaže: „Slikovitost pejzaža livanjskog kraja je vodilja slikarskog opusa Ivice Vlašića, s ponudom brojnih izgleda zahvalnih za slikarske interpretacije, ambijenta u kojem Vlašić živi i kao slikar diše. Međutim, atraktivnost motiva ima i drugo lice u nametanju ljepote slikaru, čime se prividno smanjuje manevarski prostor za umjetničku autentičnost izraza.“

 

Nazočne su uime organizatora izložbe pozdravili gvardijan fra Mario Divković i predsjednik HKD „Napredak“ Glavne podružnice Tuzla, Nikola Čiča, a izložbu je službeno proglasio otvorenom Aleksandar Vujadinović, predsjedavajući Tuzlanskog gradskog vijeća.

 

Kazao je kako je iznimna prigoda u Tuzli ugostiti ovakvu izložbu i od velikog je značenja za grad imati prigodu doći na jedan ovakav događaj. -Mi smo večeras oplemenili svoj svijet prisustvujući izložbi slika akademskog slikara Ivice Vlašića, čija se vrijednost potvrđuje time što je kao slikar 1996. godine uvršten u Enciklopediju hrvatske umjetnosti u izdanju Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ u Zagrebu. – istaknuo je Vujadinović i podsjetio kako iz Tuzle potječu prvi školovani bh. slikari Đorđe Mihajlović, Adela Ber i svjetski poznati muralist James Haim Pinto, te hrvatski slikar Kristian Kreković. Poslije njih, Tuzla je postala poznata po Ismetu Mujezinoviću, Franji Lederu i Dragiši Trifkoviću. Također je podsjetio da u Tuzli djeluje i Međunarodna galerija portreta, kao jedna od najuglednijih i najvećih na Balkanu.

113

Vlašiću je ovo 50. samostalna izložba, u Tuzli je, kako kaže, po prvi put gost u ulozi umjetnika. Na izložbi je prikazano njegovih 30 slika, od kojih je većina rađena u tehnici ulje na platnu, dok su dvije od njih grafike. Izložba ostaje otvorena, za sve zainteresirane posjetitelje i ljubitelje likovne umjetnosti, do 10. travnja. Na kraju je autor izrazio spremnost, u dogledno vrijeme, sve svoje radove izložiti u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

 

Podaci o umjetniku

 

Ivica Vlašić je rođen u Varešu 23.11.1954., a od 1960. živi u Livnu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1976. godine, odakle odlazi na studijsko putovanje u Pariz. Slikarstvo specijalizira 1981. godine kao stipendist Poljske vlade u Varšavi na Akademiji finih umjetnosti, Fakultet slikarstva (Akademia Sztuk Pięknych, Wydzial Malarstwa). Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti u izdanju Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ u Zagrebu 1996. godine. Sa svoje dvije grafike („Pogled na Kamešnicu“ i „Primošten“) uvršten je 1997.godine u Nacionalnu zbirku grafika Hrvatskog kluba za međunarodnu suradnju kao „Aetas aurea hrvatske grafike“. Predsjednik je Društva hrvatskih likovnih umjetnika FBiH 2004. – 2008., a od 2006. Predsjednik je Udruge likovnih umjetnika Livna. Kao profesor livanjske gimnazije radio je od 1976. do 2000. godine. U PTC-u Forum u Livnu, 1998. godine otvara privatnu galeriju ART „VLAŠIĆ“. Pri galeriji vodi tečaj crtanja i slikanja od 2009. godine. Plod škole slikanja su nebrojene izložbe polaznika i tri studenta Akademije likovnih umjetnosti. U stvaralačkom opusu, uz pejzaže i konje, ističe se kolekcija od preko 1000 portreta. Svojih 40 godina umjetničkog stvaranja okrunio je izložbom u zagrebačkoj Mimari nakon 50 samostalnih i više od 150 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Slike se nalaze u fundusima muzeja i galerija te mnogim privatnim kolekcijama na svim kontinentima.

 

M. B.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com