Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

HNV o položaju Hrvata u BiH: Organizaciju BiH promijeniti na čitavoj teritoriji, ne samo u FBiH

205

Za profesora Iva Komšića čudno je što se HDZ BiH vraća na ovu temu.

 _______________________________________________________

Ukoliko dođe do federalizacije ona se mora provesti na teritoriji cijele zemlje, a ne samo na teritoriji Federacije. Ovo je najglasnija poruka poslana sa konferencije o Političko-pravnim apsketima ustavnog položaja Hrvata u BiH, u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća.

 

Posljednjih se mjeseci sve više priča o federalizaciji BiH, odnosno o trećoj izbornoj jedinici. Dok HDZ BiH ne odustaje od ovog zahtjeva, Hrvatsko narodno vijeće oštro se protivi njihovom prijedlogu. Kažu, stranke okupljene oko HNS-a zanima samo zapadna Hercegovina.

 

«Ja smatram da Hrvati tim prijedlogom ne bi bili jednakopravni, pogotovo Hrvati u Bosni, kojih još uvijek ima više nego u Hercegovini. Njih i ne zanima Sarajevo kao glavni grad niti ih zanimaju Hrvati u Bosni», ističe Marinko Pejić, predsjednik HNV-a BiH.

 

Za profesora Iva Komšića čudno je što se HDZ BiH vraća na ovu temu jer su 1994. godine bili žestoki protivnici prijedloga Hrvatskog narodnog vijeća o federalizaciji BiH. Tada su ih nazivali izdajnicima. Komšić kaže da mu je drago što je ova tema ponovo pokrenuta, ali postavlja pitanje da li se radi o ženevskim podjelama zemlje, odnosno uniji tri republike, stvaranju trećeg entiteta ili federalizaciji BiH. «Vrlo je teško provesti federalizaciju BiH, ali ako se zalažemo za nju, onda se ona mora provesti na teritoriji cijele BiH», upozorava Komšić.

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak smatra da hrvatsko pitanje mora biti riješeno unutar samih Hrvata, te da su odnosi bosanskih i hercegovačkih Hrvata loši: «Ako se treba promijeniti organizacija BiH, onda to treba biti cijela BiH, ne samo ne samo na FBiH. Ja mislim da niko nema pravo reći da ga ne zanima 200.000 Hrvata istjeranih iz Posavine. Ako čovjek hoće biti moralno, politički i društveno odgovoran, onda mora brinuti za sve ljude».

 

Bosna i Hercegovina nije omogućila ravnopravnost svih građana i naroda. Iz Republike Srpske su istjerani Bošnjaci i Hrvati, ali i svi ostali nesrbi. Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma se ne poštuje, povratak je onemogućen. Čak su i Srbi iz fočansko-trebinjske regije diskriminisani u odnosu na one iz banjalučke. Zbog toga je ustavnim i reformskim promjenama potrebno omogućiti izgradnju demokratske države, poručeno je s konferencije, javlja RTVFBiH.

 

(Podacidana.com)

Preuzeto sa: http://podacidana.com

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com