Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Tuzla: Na groblju časnih sestara Družbe kćeri Božje ljubavi svetom misom proslavljen blagdan Svetog Josipa

214

Na brdu Josipovac ponad Tuzle, gdje su potkraj 19. stoljeća bili smješteni samostan i poljoprivredna ekonomija časnih sestara Družbe kćeri Božje ljubavi, po kojem je ovaj komad zemljišta i dobio ime, na blagdan Svetoga Josipa, 19. ožujka, proslavljena je sveta misa. Tim je više ovo mjesto značajnije, posebice za sadašnje sestre Družbe kćeri Božje ljubavi u Tuzli, ali i za sve ovdašnje vjernike, što se na ovome mjestu nalaze grobovi 40 časnih sestara koje su živjele i radile na području Tuzle gdje su i umrle.

 

Naime, u to je vrijeme Bosanska vlada, 1885. godine, darovala Družbi kćeri Božje ljubavi zemljište Dargoželj, nedaleko od Tuzle, na putu prema Simin-Hanu. Na tome su zemljištu časne sestre uredile ekonomiju Josipovac i u razdoblju od 29. svibnja 1886. do 6. rujna iste godine, sagradile istoimeni samostan. Odlukom Ministarstva poljoprivrede i stočarstva Narodne Republike Bosne i Hercegovine, od 27. siječnja 1947. godine, ekonomija Josipovac je, nakon 62 godine postojanja, postala državno vlasništvo, a časne sestre su otišle u obližnje Breške, u samostan Emaus. Časnim sestrama Kćeri Božje ljubavi tadašnje su vlasti oduzele Kloster, dvije zgrade Konvikta – s velikim dvorištem, cjelokupno veliko imanje s kućom i školom u Breškama te golemo imanje s ovećom kućom na Josipovcu. Taj je čin udaljio sestre ove Družbe na gotovo pola stoljeća iz Tuzle i njezine okolice. Od negdašnjeg je Samostana ostala samo zgrada na koju su sestre, 2011. godine postavile spomen – ploču kako se ne bi zaboravile prve i prave stanarice zgrade.

 

Međutim, trag koji su, u to vrijeme, ostavile sestre Družbe kćeri Božje ljubavi dok su boravile u Tuzli, neizbrisiv je i nakon više od pola stoljeća otkako je njihovo djelovanje prestalo a one primorane napustiti svoje samostane. Obnavljanje rada i djelovanja časnih sestara Družbe kćeri Božje ljubavi u Tuzli započinje 2001. godine osnivanjem Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ – a u još većem intenzitetu njihova prisutnost dolazi do izražaja – nakon otvaranja kompleksa novih zgrada Klostera i Centra – na zemljištu na kojem je svojedobno bio smješten nekadašnji Kloster, u to doba jedan od prepoznatljivih simbola Tuzle.

216

Otkako je groblje na Josipovcu obnovljeno, a neke od časnih sestara ove Družbe došle na službu u Tuzlu, svete mise se slave na Josipovcu dvaput godišnje, na Dušni dan i na Svetoga Josipa. Na ovogodišnjoj se proslavi blagdana zaručnika Blažene Djevice Marije okupilo tridesetak vjernika. Svetu misu je predvodio fra Franjo Ninić, župni vikar u Tuzli. U propovijedi je razmišljao o ulomku iz evanđelja toga dana koji je govorio o susretu Isusa i Samarijanke.

 

„Danas slavimo svetu misu na otvorenome svetom prostoru koji podsjeća na Isusov navještaj Samarijanki da će se Bogu klanjati u duhu i istini na bilo kojemu mjestu bez nekih vidljivih rukotvorenih hramova i zgrada, bez velebnih zidova, ukrasa i slika. Na ovome mjestu želimo, barem na trenutak, doživjeti ono što je iza sebe ostavio Josip iz Nazareta. Njegovo se ime na hebrejskom jeziku izgovara kao Jozep, a znači Bog će uvijek nadodati. Kada malo vidimo njegovo ime i imamo u vidu i njegov poprilično nepoznat život u Bibliji i u kršćanskoj tradiciji, jer je tek 1850. godine jedna crkva za svojeg zaštitnika uzela baš njega, onda pronalazimo sličnost i vezu s današnjim evanđeljem kada Isus objavljuje Samarijanki štovanje Boga bez pompoznosti, spektakla i medijske žiže, u vrsti vjere koja ne živi od velikih riječi. Josip, muž Marijin i Isusov poočim, kako Sveto pismo kaže, bijaše pravedan, čineći ono što je Bog od njega tražio. Biblijska se objava, koja se tiče i Josipa, redovito događa na nama nerazumljiv način tako što Bog čovjeku govori iz oblaka, uz pomoć znakova i vrlo često, kako je to slučaj s Josipom, govori čovjeku u snu. Josip je slušao što mu Bog govori i bio je spreman slušati i izvršavati Božje naloge. To znači da je omogućio da se rodi Isus iz Nazareta od Blažene Djevice Marije i da se, u konačnici, dogodi sveobuhvatna Božja objava čovjeku čime se čitavoj civilizaciji otvorio novi obzor i rodilo se kršćanstvo. Josipova je uloga u Isusovu dolasku na svijet velika, a Isusova poruka je donijela novu nadu i iskorak iz čovjekove zarobljenosti. „ – neki su od naglasaka propovijedi fra Franje Ninića.

215

Poslije svete mise su sestre iz sadašnjega Zavoda Kraljice svete krunice u Tuzli počastile okupljene vjernike kolačima i čajem kako bi brdom Josipovac i okolnim brežuljcima još za koji trenutak odzvanjala živa riječ, podsjećajući na vrijedne ruke požrtvovnih časnih sestara čija su imena uklesana na ploči na vrhu njihova mirnoga počivališta.

 

M. B.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com