Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Nakon deset godina u Brčkom otvorena izložba umjetničke fotografije

000053

21. 2. 2018. Nakon deset godina Brčaci od sinoć imaju prigodu vidjeti izložbu umjetničke fotografije u svom gradu. Naime, svečano je otvorena izložba „Foto BiH 2017“ u organizaciji brčanske Umjetničke galerije, a u suradnji s Asocijacijom za umjetničku fotografiju u BiH i Asocijacijom „Art Foto“, Bijeljina.

 

Postavka broji 80 fotografija izabranih na temelju natječaja koji svake godine raspisuje Asocijacija za umjetničku fotografiju, a na koji se prijavi u prosjeku oko osam stotina fotografa.

 

Izložba će obići deset gradova u BiH, a nakon Sarajeva i Banje Luke stigla je i u Brčko. Za posjetitelje otvorena je do 6. ožujka u razdoblju od 8 do 16 sati.

 

Izložbu je svečano otvorila Sonja Đurović, kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH.

„Ono što izdvaja fotografiju u odnosu na druge vrste umjetnosti jeste mnogo precizniji prikaz stvarnosti i bilježenje raspoloženja i trenutaka. Nakon kamere obskure danas smo došli do digitalne fotografije, a ovaj vid umjetnosti postao je pristupačniji i bliži publici u odnosu na slikarstvo ili bilo koji drugi vid klasične umjetnosti, pa se sve više, posebice mlađih ljudi interesira za ovaj umjetnički izraz“, rekla je Sonja Đurović.

 

Upravo zbog toga otvaranju je prisustvovao veliki broj posjetitelja. Pored brčanske publike izložbi su prisustvovali i gosti iz Tuzle i Han Pijeska, a dodijeljene su i nagrade za crno-bijelu i fotografiju u boji. Prvu nagradu za fotografiju u boji dobio je Samir Zahirović iz Tuzle, drugu nagradu Ozren Božanović, također iz Tuzle, a treće mjesto pripalo je Mariji Šmanji. U konkurenciji za crno-bijelu fotografiju prvu nagradu dobio je Alija Kamber, drugu nagradu Leon Bijelić, a treća nagrada otišla je u ruke Dragana Prole.

000052

Na otvaranju su se publici obratili ravnatelj Asocijacije za umjetničku fotografiju Ozren Božanović i selektor izložbe Slobodan Krstić, koji su inače nositelji titule „majstor fotografije“ koju dodjeljuje svjetska fotografska asocijacija.

Izvor: Posavina TV

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com