Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Usvojene smjernice za uređenje oblasti dodjele dotacija u Brčkom

13032018 vlada

14. 3. 2018. Vlada Brčko distrikta BiH održala je nastavak 32. redovite sjednice na kojem je usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona izmjenama i dopunama Zakona o udrugama i fondacijama Brčko distrikta BiH. Srđan Blažić, predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove, istaknuo je da nakon donošenja zakona slijedi izrada odluke o sufinanciranju i financiranju programa i projekata od strane Vlade Brčko distrikta BiH.

 

„Ta će odluka urediti oblast planiranja i dodjele dotacija u Brčko distriktu BiH jer do sada ova oblast nije bila konceptualno i zakonski definirana. U analizi je bilo razmišljanja da se ide u proceduru donošenja zakona o dotacijama, međutim, s obzirom na to da se zakonom ta oblast nije mogla tretirati, ići ćemo u proceduru donošenja odluke“, istaknuo je Blažić.

On je pojasnio da je svrha da se kroz javni poziv i utvrđene kriterije prijedlozi udruga i fondacija za dodjelu dotacija boduju u skladu s akcijskim planovima i strategijama Vlade kroz određene oblasti koje su od javnog interesa i koje su kvalitetne i doprinose razvoju lokalne zajednice.

 

Postoje organizacije poput braniteljskih ili humanitarnih udruga za koje Vlada mora imati posebnu dozu osjetljivosti, ali će spomenute izmjene Zakona doprinijeti tomu da u budućnosti ne financiramo samo njihov redoviti rad nego i konkretne projekte koji će značajnije doprinijeti samim udrugama, njihovom članstvu i široj lokalnoj zajednici“, istaknuo je Blažić.

 

Usvojene Smjernice na današnjoj sjednici Vlade podrazumijevaju i definiranje oblasti od javnog interesa za Brčko distrikt BiH, daju Odjelu za stručne i administrativne poslove opći nadzor nad provedbom ovoga Zakona, a podrazumijevaju i izmjenu 14. članka Zakona na način da su obvezna tijela udruga i fondacije skupština i osoba ovlaštena za zastupanje, ali da se statutom udruga može propisati da udruga ima i upravni odbor.

 

Članovi Vlade usvojili su na nastavku 32. redovite sjednice i Smjernice za izradu nacrta zakona o javno-privatnom partnerstvu Brčko distrikta BiH kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izdavanju dozvole za stjecanje kvalifikacijskog udjela u društvu za upravljanje investicijskim fondovima.

 

Izvor: Posavina TV

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com