Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

33. redovita sjednica: Vlada usvojila plan upisa učenika u srednje škole

21032018 vlada

21. 3. 2018. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 33. redovitom zasjedanju Prijedlog odluke o broju učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta BiH za školsku 2018./2019. godinu. „U četiri srednje škole u Brčkom plan je da se upišu 43 razredna odjela koja bi brojala po 20 učenika, što je ukupno oko 860 učenika“, istaknuo je predstojnik Odjela za obrazovanje Senad Osmanović.

 

Riječ je o 4 odjela Općeg smjera Gimnazije i po jedan Društveno-jezičnog i Računarsko- informatičkog smjera. U Ekonomskoj školi planirano je 11 odjela, i to: 1 Ekonomski tehničar, 1 Bankovni tehničar, 1 Komercijalni tehničar, 2 Poslovno-pravni tehničar, 1 Ekonomski tehničar – Poslovna informatika, 1 Carinski tehničar, 1 Trgovac – prodavač, 1 Turistički tehničar, 1 Konobar i 1 odjel Kuhar. Što se tiče Tehničke škole planiran je upis 15 odjela, i to za sljedeća zvanja: 1 Strojarski tehničar za kompjutersko konstruiranje, 1 Automehaničar, 1 Instalater, 1 Bravar/zavarivač, 1 Obrađivač metala rezanjem, 1 Elektrotehničar računarstva, 1 Elektrotehničar, 1 Tehničar za mehatroniku, 1 Električar, 1 Autoelektričar, 1 Građevinski tehničar, 1 Geodetski tehničar, 1 Tehničar cestovnog prometa, 1 Vozač motornih vozila i 1 Tekstilni tehničar. U Poljoprivrednoj i medicinskoj školi bit će upisano 11 odjela: 2 Poljoprivredni tehničar, 1 Veterinarski tehničar, 1 Prehrambeni tehničar, 1 Mesar, 1 Cvjećar – Vrtlar, 1 Farmaceutski tehničar, 2 Medicinski tehničar, 1 Ekološki tehničar i 1 Frizer.

 

„Iz osnovnih škola izlazi nešto više od 700 učenika. Svake godine iz drugih općina u našem gradu srednje škole upiše oko 120 učenika, a postoje i oni koji ponavljaju razrede. Osigurali smo uvjete da nijedan učenik nema problema s upisom“, istaknuo je Osmanović.

On je dodao da je ove godine veći broj osnovaca koji završavaju školu, tako da će biti upisano više odjela srednjih škola.

„U Brčkom od prošle godine nema smanjenja broja učenika. Prvašića će biti više nego prošle godine tako da što se toga tiče možemo biti zadovoljni. Prilikom izrade plana upisa konzultirali smo i Sindikat i Udrugu poslodavaca i ovo što je Vlada danas usvojila na jedan je način i izraz njihovih želja“, dodao je Osmanović.

 

Na današnjoj sjednici Vlade odobren je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku Brčko distrikta BiH. Vlada je podržala amandmane na Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju na prijedlog zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH Zijada Nišića. Usvojeno je i nekoliko pravilnika koji su proistekli iz izmjena i dopuna Zakona o investicijskim fondovima.

 

Članovi Vlade usvojili su izmjene i dopune Akcijskog plana za poboljšanje položaja žena i unaprjeđenje rodne ravnopravnosti u Brčko distriktu BiH za razdoblje 2018. – 2020. godine. Usvojeno je Izvješće Središnjeg popisnog povjerenstva o izvršenom popisu stalnih sredstava, sitnog inventara, svih vrsta zaliha materijala i roba, stanja novčanih sredstava, potraživanja i obveza na dan 31. 12. 2017. godine te Odluka o imenovanju Povjerenstva za javno-privatno partnerstvo.

Izvor: Posavina TV

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com