Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

RAVNO-POLITIČKI KOŠMAR U ZAKONIMA BIH I MEDIJUSKO PREŠUĆIVANJE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

4555

CENTRALNO IZBORNA KOMISIJA BiH je jedna od najznačajnijih izvršnih institucija parlamenta BiH. To znači, da ima zakonom određene ovlasti u tumačenju i primjeni Izbornog zakona na cijelom teritoriju BiH. Za one koji logički razmišljaju, ova institucija ima državni entitet BiH. Ali, kako o tom piše portal brčanski forum, prema vlastitom priznanju KOMISIJE to ipak nije tako, kada je u pitanju prostor Brčko distrikta BiH.

 

Po konačnoj međunarodnoj arbitraži i Ustavu BiH Brčko distrikt BiH je ENTITET SUI JURIS, sastavljen od dva ratna aranžmana ili prostora bivše brčanske općine: od teritorija koji bi trebao pripadati Federaciji BiH i Republici srpskoj. Građani Brčko distrikta ( entiteta koji u svom službenom nazivu nosi i oznaku Brčko distrikt BiH) nisu jednakopravni po Izbornom zakonu BiH. Upravo to entitetsko obilježje ih dovodi u neravnopravan položaj kada je u pitanju osnovna demokratska prava koja im pripadaju kao građanima Države Bosne i Hercegovine. Dok jedan dio građani entiteta Brčko distrikta koji imaju, naknadno uvedeno, entitetsko državljanstvo RS-a mogu birati i biti birani u RS-u i na razini BiH, građani Brčko distrikta BiH (paradoks!) sa federalnim entitetom ne mogu birati niti biti birani u Dom naroda Federacije BiH, potom i u Dom naroda BiH ...!

 

Bezbroj je takvih paradoksa i u drugim segmentima javnog prostora BiH. Ističemo samo jedan od brojnih primjera u kojima se u medijima RS-a ignorira država BiH! Kad npr. izvještavaju o prognozi vremena u BiH, nikada neće spomenuti državu Bosnu i Hercegovinu, nego samo RS i Federaciju BiH! 

 

N.M.

Fotografija na naslovnici preuzeta sa portala: brcanski forum

 

 

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com