Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

U intervjuu Hrvatskom katoličkom radiju dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu tvrdi:

17-Markić

HRVATI SU OBGRLILI CIJELI SVIJET

 

Piše: Anto PRANJKIĆ

 

Danas u svijetu, a prema riječima dr. Markića, djeluje 198 svećenika, od čega je 136 redovnika i 62 dijecezanska svećenika, potom 7 trajnih đakona, 48 časnih sestara, 47 pastoralnih suradnika te 50 tajnika koji rade u katoličkim župama i zajednicama. Dobro je stanje u SAD-u i Kanadi gdje je organizirano po 17 župa, ali je stanje jako loše u Južnoj Americi, gdje je jako puno naših ljudi, ali nema mnogo svećenika.

 

Prema najnovijim informacijama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine posljednjih godina iselilo je oko 300 tisuća Hrvata, a taj trend iseljavanja povećao je broj naših sunarodnjaka u inozemstvu. U našoj hrvatskoj povijesti bilo je nekoliko valova iseljavanja, što je sa sobom uvijek nosilo potrebu da se o tim ljudima skrbi. Jedno od posebnih područja za skrb jeste pastoral i dušebrižništvo u inozemstvu, a koje se organizira kroz rad Ravanteljstva dušebrižništva za iseljene Hrvate, kojega već nekoliko godina vrlo uspješno vodi preč. dr. Tomislav Markić. Stoga je on bio središnji lik zajedničkog zasjedanja biskupskih konferencija Hrvatske i BiH, a koje je održano 21. siječnja u Zagrebu. Na tom zasjedanju dr. Markić je biskupima kazao kako je u Njemačkoj otvoreno nekoliko dodatnih “radnih mjesta” za naše svećenike, jer je tamo povećan broj naših ljudi. Dr. Markić je izrazio i svoje zadovoljstvo odnosom njemačkih biskupa koji su iskazali dobru volju i razumijevanje da i dalje sudjeluju u skrbi za naše iseljenike, javlja IKA.

 

Danas u svijetu, a prema riječima dr. Markića, djeluje 198 svećenika, od čega je 136 redovnika i 62 dijecezanska svećenika, potom 7 trajnih đakona, 48 časnih sestara, 47 pastoralnih suradnika te 50 tajnika koji rade u katoličkim župama i zajednicama. Dobro je stanje u SAD-u i Kanadi gdje je organizirano po 17 župa, ali je stanje jako loše u Južnoj Americi, gdje je jako puno naših ljudi, ali nema mnogo svećenika. Prema riječima, ravnatelja Ravnateljstva dušebrižništva za Hrvate katolike u iseljeništvu dr. Tomislav Markić kaže da je ova organizacija zapravo nacionalni ured HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, koji koordinira djelovanjem hrvatskih katoličkih župa, misija, zajednica i centara širom svijeta. One su raspoređene u 10 regija: Austrija, Njemačka, Skandinavija, Slovenija, Švicarska, zapadna Europa, Kanada, Sjedinjene Američke države, Južna Amerika ( s Južnoafričkom Republikom) i Oceanija.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com