Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

U Rimu održan 13. Kongres Kršćanskog radničkog pokreta

Franjo Topić u Rimu

HKD NAPREDAK JE VJERODOSTOJNI EUROPSKI PARTNER U PROMICANJU SOCIJALNOG DIJALOGA

 

Među brojnim govornicima među kojima su bili i msgr. Fillippo Santoro, predsjednik Odjela za socijalne probleme i rad, pravdu i mir pri talijanskoj biskupskoj konferenciji, predsjednik Vijeća ministara Republike Italije prof. Giuseppe Conte, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i predsjednik Kršćanskog radničkog pokreta Carlo Costalli, nalazio se i predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić, koji je u svom izlaganju istakao kako je ponosan što je kršćanski radnički pokret prijatelj Napretka, podsjetivši nazočne na zajednički rad Pokreta i Napretka na promicanju međureligijskog dijaloga i ekumenizma.

 

Piše: Anto PRANJKIĆ

 

Kršćanski radnički pokret koji djeluje u Italiji i u drugim zemljama Europe broji preko 320 tisuća upisanih članova koji su organizirani kroz rad 1840 mjesnih odbora širom Italije i Europe, a ovogodišnji kongres ovoga pokreta odvijao se kroz nekoliko faza. Uz samu činjenicu da je Kongres bio i svojevrsna izborna skupština pokreta bilo je jako zanimljivo, prema riječima nazočnih, slušati stavove renomiranih osoba iz javnog, političkog, društvenog i crkvenog života. Teme Kongresa su bile identitet, rad kao i predstojeći izbori za Europski parlament. Na Kongresu pod nazivom “Osnažujemo vlastiti identitet, preko rada i izgrađujemo nadu, u Italiji i u Europi” od 24. do 27. siječnja održao se 13, po redu, kongres Kršćanskog radničkog pokreta, a na kojem je sudjelovao i HKD Napredak kao strateški partner ovog pokreta. Napretkovo izaslanstvo bilo je u najjačoj postavi: predvodio ga je predsjednik društva mons. dr. sc. Franjo Topić, a u izaslanstvu su bila i dvojica dopredsjednika dr.sc. Nikola Čiča te doc. dr. sc. Pavle Mijović.

 

Među brojnim govornicima među kojima su bili i msgr. Fillippo Santoro, predsjednik Odjela za socijalne probleme i rad, pravdu i mir pri talijanskoj biskupskoj konferenciji, predsjednik Vijeća ministara Republike Italije prof. Giuseppe Conte, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i predsjednik Kršćanskog radničkog pokreta Carlo Costalli, nalazio se i predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić, koji je u svom izlaganju istakao kako je ponosan što je kršćanski radnički pokret prijatelj Napretka, podsjetivši nazočne na zajednički rad Pokreta i Napretka na promicanju međureligijskog dijaloga i ekumenizma. Istakao je činjenicu koja govori kako su na određeni način Kršćanski radnički pokret i HKD Napredak prethodnici ekumenskog i dijaloškog puta pape Franje, jer su također organizirali konferencije u Albaniji, Makedoniji, Rumunjskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe, a u u ove svrhe, istakao je prvi čovjek HKD Napredak, služi i Napretkov dom na Trebeviću u čijoj je izgradnji financijski sudjelovao i Kršćanski radnički pokret.

 

Profesor Topić se posebno osvrnuo na stanje života u Europi kazavši kako se nikad bolje nije živjelo u Europi, a evidentan je i mir punih 70 godina te konstatirao kako je potrebno nastaviti raditi na razvitku i unaprjeđenju same Europske Unije.

 

Interesantno je spomenuti i činjenicu kako su neki govornici u više navrata napominjali rad prof. dr. Franje Topića i HKD Napredak kao vjerodostojnog partnera zahvaljajući kome europske organizacije poput Kršćanskog radničkog Pokreta te Europskog centra za radnička pitanja mogu zajedno osmišljavati i organizirati projektne aktivnosti s ciljem promicanja socijalnog dijaloga te društveno odgovornih radnji.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com