Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

In memoriam

in memorian marta

Danas, 10. svibnja, u 8 sati i 50 minuta, preminula je moja mater, naša mater, Marta. Njezino ime znači gospodarica na aramejskom jeziku. I bila je Marta (Zetić) Matanović, naša gospodarica, gospodarica svoje kuće i svojih osmero djece. I dobro je gospodarila.

 

Pravo su joj ime odabrali, rođenoj kao šesto dijete, a petoj kćeri, već dva mjeseca umrloga prije njezina rođenja, oca Mate Zetića i Kate r. Josić iz Turića, župa Tramošnica. Rođena je u 10. rujna 1923.

 

Nije odnjegovana na očevom krilu, nego u krilu majke udovice i priča (legendi) o fra Lovri Milanoviću, kojemu se ova jednostavna turićka obitelj „našla“ u posljednjim trenucima njegova svetog života: fra Lovro je izdahnuo na rukama njezina pradjeda.

 

Pouzdano i uvjereno je svjedočila o čudu koje se, uoči svake mlade nedjelje koja pada između Velike i Male Gospe, događalo na „njihove oči“: od fra Lovrina mjesta ranjavanja „išla“ je svijeća do fra. Lovrina groba na mjesnom groblju, ničim vođena i nošena, svijeća Martine vjere i vjere njezina, turićkoga svijeta. Uspomena na taj tragični događaj je kod nje, njezine majke Kate i njezine druge rodbine, bila tako živa u njihovoj vjeri i priči, da sam uvijek imao dojam da su ga oni sami ispratili na drugi svijet.

 

Sa svojom sam braćom i sestrama često slušao tu legendarnu priču i gledao u zanesenu mater kako nam je uvjerljivo i pouzdano prenosila dio tradicije u kojoj je stasala i kojoj je pripadala. U tim, rijetkim, opuštenim trenucima, u kojima nas je okupljala na molitvu krunice i rado pjevala naše otužne, posavske napjeve, pjevali smo s njom, neki vješto, neki manje vješto, ali smo pjevali: Čija li je ono djevojka malena, i Bolnica je majko moja žuta kuća!Zelen orah pa se nakrivio (…)! Imam se čega sjećati!

 

Njezina zaštitnica sv. Marta, sestra Marijina i Lazareva, bila je prijateljica Isusova koja se u Bibliji spominje nekoliko puta. Simbol je onih koji se, iz svoga kršćanstva, opredjeljuju za djelovanje, za činjenje dobra, za akciju. U njezinoj kući Isus je drag i važan gost. Ona ga susreće po starim, dobrim običajima. Zadovoljava formu i brigu oko posluživanja. Prepoznajem u njoj svoju Martu: Pjeva mu sa svojom djecom, u svojoj skromnoj kući u Dubravama, selu poetskoga imena i zanesenih, priprostih, gostoljubivih ljudi.

 

Nije Isus obezvrijedio vjeru nijedne Marte. Onoj iz Lukina evanđelja oživljava brata i blago joj se dva put obraća: Marta, Marta... Mojoj materi obratio se osam puta, blagoslovivši je s četirima kćerima i s četiri sina. Svaki put zazvao ju je: Marta, Marta... i ona je te pozive čula i oni su je vodili. Nagradio je njezinu vjeru materinskim darom – sa svojim mužem Nikom rodila je i othranila osam dobrih ljudi. Malo ih se među nama može pohvaliti takvom nagradom.

 

Sveta je Marta zaštitnica kućanica/domaćica, kuharica, radnica, sluškinja, umirućih, pomoćnica kod krvarenja...

 

U tom se povlaštenom, zaštićenom, društvu našla i Marta (Zetić) Matanović, na nebu (sigurni smo u to!), zaštićena moćnom zaštitom svoje svete nebeske imenjakinje, a na zemlji, zaštićena brigom svojih osmero djece koji su je do zadnjega trenutka pazili i bili svjesni njezine snage i uloge u svojim životima.

 

Pokoj vječni daruj joj Gospodine i svjetlost vječna neka joj svijetli!

 

Počivala u miru!

 

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com