Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Skupština Distrikta završila 54. redovitu sjednicu

DSC 0296

Skupština Brčko distrikta BiH završila je u srijedu 30. listopada 54. redovitu sjednicu. Razmatrani su i u prvom čitanju usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta BiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani pušenja i drugih oblika uporabe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima, dok je u drugom čitanju usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužitelja u Brčko distriktu BiH.

 

Razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o povlačenju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama iz skupštinske procedure kako bi se na bolji način definiralo pitanje formiranja udruga i nevladinih organizacija. Zastupnici su razmatrali i usvojili prijedlog mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta u Brčko distriktu BiH. Razmatrana je i Informacija o potpisivanju memoranduma o razumijevanju Studen Co Holding GmbH.

DSC 0340

Informacija je primljena k znanju a zastupnici su usvojili zaključak kojim Skupština traži od Vlade Brčko distrikta BiH da iz memoranduma o razumijevanju isključi odredbe koje govore o nadoknadama. Skupština traži od Vlade da se okvirno navedu projekti i potencijalne lokacije projekta kao i dinamika realizacije koja će činiti poseban dio memoranduma. Poslovnu inicijativu za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu Studen Co Holding GmbH treba da dostavi Skupštini radi razmatranja i izjašnjavanja na Skupštini.

DSC 0347

Od Vlade se također traži da obveze utvrđene zaključkom izvrši hitno i dostavi Skupštini na razmatranje. U nastavku 54. redovite sjednice razmatrana je Informacija u vezi s nabavkom CT aparata i magnetne rezonance u svrhu korištenja i sprovođenja dijagnostičkih procedura u JZU „Zdravstveni centar Brčko“. Donesen je zaključak kojim je Skupština zadužila voditelja Odjela za zdravstvo i ostale usluge da odmah definira specifikacije tenderskih dokumentacija za nabavku CT aparata i magnetne rezonance da se bez odlaganja raspiše tender za nabavku ovih aparata. Skupštinskim zaključkom zaduženi su Odjel za zdravstvo i ostale usluge i JZU „Zdravstveni centar Brčko“ da do 1. 6. 2020. godine obezbijede prostorne pretpostavke za smještaj CT aparata i magnetne rezonance.

DSC 0342

Zastupnici su razmatrali i Informaciju o pričinjenoj šteti na području Brčko distrikta koju nanose divlje životinje. Zoran Gajić, voditelj Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu rekao je da je Vladi upućen prijedlog ustanovljavanja lovišta i da je pripremljen prijedlog za izlovljavanje divljih svinja kako bi se spriječila pojava bolesti svinjske i afričke kuge koja je već prisutna u susjednim zemljama, kao i štete na oko 3.500 kvadratnih metara koje je do sada prijavilo jedanaest proizvođača, tri mjesne zajednice i jedno udruženje. Nakon donošenja potrebitih odluka u Vladi izlovljavanje bi, kako je rekao, vršila lovačke udruge koje funkcioniraju na tim područjima u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH.

DSC 0345

Doneseno je nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa Brčko distrikta BiH za izgradnju objekata putne i vodovodne infrastrukture i regulaciiski planova u nekoliko mjesnih zajednica. Zastupnici su odložili razmatranje Nacrta zakona o dopuni Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju, godišnjeg Izvješća VSTV-a BiH za 2018. godinu i Izvještaja o procesu inicijalne fiskalizacije.

Izvor: Skupstina BDBiH

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com