Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić održao pres-konferenciju

DDSC 0376

Na konferenciji za novinare koju je danas sazvao predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, najavio je da će u svojstvu predsjednika ove institucije pokrenuti postupak ocjene ustavnosti Zakona o advokatskoj djelatnosti u Brčko distriktu BiH.

 

„U skladu sa zakonskim ovlaštenjima pokrenut ću ocjenu ustavnosti ovog zakona. Ne mogu entitetske advokatske komore blokirati rad institucija Brčko distrikta a posebno ćemo analizirati po čemu su to u Brčko distriktu radili advokati od 2006. godine do danas“, rekao je predsjednik Kadrić. Istakao je da su donošenjem Naloga supervizora svi zakoni Federacije BiH i Republike Srpske i svih institucija koje su sastavni dio bilo kojeg entiteta prestali da imaju pravno dejstvo na području Brčko distrikta.

DSC 0384

„Sada imamo primjenu pravila entitetskih komora u Brčko distriktu i to je direktno miješanje u pravni sistem Distrikta i ja ga moram zaštiti, na to me kao predsjednika Skupštine obavezuje zakon. U ovom trenutku je na sceni kršenje Naloga supervizora za Brčko i vrlo je upitno na koji način od 2006. godine, nakon njegovog donošenja, advokati rade u Brčkom“, istakao je Kadrić. Pojasnio je da se entitetski propisi ne mogu primjenjivati u Brčko distriktu i samim time ni odluke entitetskih komora koje su osnovane u skladu s entitetskim zakonima, te da advokatske komore entiteta nemaju pravno dejstvo u Brčko distriktu.

 

Poručio je da se ovim moraju voditi sve pravosudne institucije u Brčko distriktu i svi koji su zaduženi za štićenje pravnog poretka u Distriktu. Predsjednik Skupštine Esed Kadrić rekao je da je ovih dana Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH uputio pismo kojim ih je podsjetio na obaveze koje proizilaze iz pravnih akata Distrikta, a kojima je propisano da Pravosudna komisija ima pravo da, između ostalog, predlaže i zakone iz oblasti advokatske djelatnosti. „Pravosudna komisija nikada nije predložila zakon o advokatskoj djelatnosti i ja sam im kao predsjednik Skupštine ukazao na tu obavezu“, rekao je Kadrić ističući da je to u skladu sa svojim nadležnostima uradio kao predsjednik Skupštine koji je odgovoran za komunikaciju parlamenta s drugim institucijama.

 

Na kraju je pozvao advokate da se vrate svom poslu jer bi, kako je istakao, to bila najmanja šteta.

 

Autor: Skupstina BDBiH

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com