Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Izaslanstva Brčko distrikta BiH i Sarajevskog kantona o budućoj suradnji

2019-11-08-Posjeta Delegacije Kantona Sarajevo-1

Izaslanstva Brčko distrikta BiH i Sarajevskog kantona sastala su se danas u brčanskoj Gradskoj vijećnici, što je prvi službeni kontakt između institucija vlasti dva grada.

 

„Mnogo je oblasti u kojima je moguće ostvariti suradnju između Sarajevskog kantona i Brčko distrikta BiH. Ono što je posebno interesantno za Distrikt jeste suradnja s međunarodnim agencijama koje mogu pomoći unaprjeđenju života kroz tehničku i drugu potporu. Naravno da postoje različita politička mišljenja i na razini BiH i to je posljednjih mjeseci vrlo evidentno, ali bez obzira na sve to u međuvremenu treba osigurati uvjete za život ljudi na ovim prostorima i na prostoru lokalnih zajednica i moramo učiniti sve da odlazak u inozemstvo, pogotovo mladih ljudi, ne bude jedina, isključiva opcija. U tom slučaju i čekanje na taj politički konsenzus na razini BiH obesmislit će sve naše aktivnosti jer na kraju ta politika neće imati za koga da postiže tu vrstu kompromisa“, rekao je nakon sastanka gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

 

On je izrazio mišljenje da se na ovakav način šalje pozitivna poruka u BiH o mogućoj suradnji između različitih razina vlasti, naročito onih koje su zadužene za lokalne poslove.

 

„Nadam se da ovo danas neće biti jedini susret i da ćemo kontakte nastaviti i na operativnoj razini te uključiti u ovu suradnju i neke druge lokalne zajednice, npr. Banju Luku i sve one koji mogu svojim iskustvima doprinijeti unaprjeđenju života ljudi“, zaključio je Milić.

2019-11-08-Posjeta Delegacije Kantona Sarajevo-2

Edin Forto, premijer Sarajevskog kantona, istaknuo je interes Sarajevskog kantona prema Brčkom i drugim zajednicama u BiH. „Ono što često lokalne zajednice i kantoni ne prepoznaju jeste kako vlastite interese da ostvaruju u suradnji s međunarodnim agencijama i onda tu nastane puno šuma i buke gdje dobivate razne ponude za razne projekte bez mnogo koordinacije.

 

Ono o čemu ćemo mi razgovarati u narednom periodu jeste kako iskoordinirati sve te napore međunarodne zajednice, a da najviše koristi ima upravo lokalna zajednica. Nakon nekoliko mjeseci razgovora mi smo s njima krenuli u konkretne projekte i po brzoj proceduri smo s početkom građevinske sezone otvorili gradilišta u Sarajevu u vrlo kratkom roku. Preporučujem da svaka lokalna zajednica, a i Brčko, pripremi neku vrstu strategije kako ići prema njima da bi se ostvarila obostrana korist, odnosno razvitak, jer to građani očekuju od nas“, istakao je Forto.

On je dodao da je njegova želja da se Sarajevski kanton okrene svim sredinama s ciljem suradnje.

2019-11-08-Posjeta Delegacije Kantona Sarajevo-3

„Mi nakon ovog posjeta idemo u Bijeljinu, a bili smo već u nekim drugim gradovima. Želimo pričati o konkretnim stvarima i razmjenjivati iskustva. Danas smo spomenuli obrazovanje i želimo pokušati dizajnirati zajedničke projekte gdje ćemo pokazati da možemo i na terenu raditi zajedno za obostranu korist“, zaključio je Forto.

 

U ime Brčko distrikta BiH sastanku su prisustvovali Siniša Milić, gradonačelnik, Anto Domić, dogradonačelnik, Pero Gudeljević, predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu, Petar Vrhovac, predstojnik Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, Olivera Dragutinović, predstojnica Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Mato Lučić, ravnatelj Direkcije za financije, i Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH. Izaslanstvo Vlade i Skupštine Sarajevskog kantona činili su Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine, Edin Forto, premijer, Haris Bašić, ministar gospodarstva, Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta, Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Amel Kovačević, ministar financija, Admir Katica, ministar unutarnjih poslova, i Amela Sofić, ministrica zdravstva.

 

Autor: Vlada BDBiH

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com