Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Cijeli život živio je Bosnu i Hercegovinu, a kada je otišao plakali su građani svih konfesija i nacija…

fra petra anđelovic

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti Glavni junak naše današnje priče je fra Petar Anđelović, ugledni bosanski franjevac, publicist, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

 

Rođen je na današnji dan u Boću kod Brčkog 1937. godine. Školovao se u Visokom, Kraljevoj Sutjesci, Sarajevu, Fuldi i Münsteru.

 

Za svećenika je zaređen 1964. Bio je kapelan u Essenu. U Bosnu se vratio krajem 1975., a službovao kao tajnik Provincije Bosne Srebrene, župnik u Zenici i gvardijan u samostanu sv. Ante u Sarajevu. Biran je za definitora Provincije i provincijala.

FRA PETAR SLOBODNA BOSNA 4

                                                            Foto: MILUTIN STOJČEVIĆ / SB

 

Bio je član Glavnog odbora Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH.

 

Fra Petar je pohađao studij na Institutu za publicistiku Filozofskog fakulteta u Münsteru u Njemačkoj. Tada se uključio u mirovne pokrete mira za Nigeriju, Bijafru i druge krajeve svijeta. Pastoralno je djelovao u Njemačkoj i BiH. Nakon svećeničkog ređenja u Sarajevu 1964. godine odlazi u Njemačku gdje je pastoralno djelovao u više župa. U vremenu koje je proveo u Njemačkoj od 1964. do 1972., najduže je djelovao kao kapelan u Essenu. Vrativši se u Bosnu i Hercegovinu, bio je definitor, član Uprave Provincije od 1973. do 1976. godine.

 FRA PETAR SLOBODNA BOSNA 2

                                                        Foto: MILUTIN STOJČEVIĆ / SB

 

Fra Petar je ostao zapamćen u srcima i sjećanjima mnogih ljudi, različitih konfesija, narodnosti, jezika i kultura. Ostao je drag narodu zato što je ispunjavao svoju zadaću besprijekorno i što je živio jednostavan život ljubeći ljude bez obzira kako se zovu i odakle dolaze. Poštivao je svakog čovjeka, njegovu vjersku, nacionalnu i bilo koju drugu pripadnost. Uvijek se zalagao za samostalnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će vladati ravnopravnost između tri konstitutivna naroda. Godine 2000. ponovno je postavljen za gvardijana samostana sv. Ante na Bistriku i tu je funkciju obavljao do 2003. godine. Bio je također član Glavnog odbora Helsinškog komiteta za BiH.

 FRA PETAR SLOBODNA BOSNA 5

                                                             Foto: MILUTIN STOJČEVIĆ / SB

 

Fra Petar je za života primio veliki broj društvenih priznanja koja su svjedok njegova rada i zalaganja za bolje društveno stanje. Najznačajnija su Zlatna plaketa Lige humanista, Menschenrechtspreis njemačke zaklade Friedrich Ebert (1997.), priznanje od asocijacije Antonietta Labisi iz Italije (2000.), nagrada Sloboda Međunarodnog centra za mir iz Sarajeva za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u BiH, Europi i svijetu (2003.), Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva (2004.), Povelja Saveza logoraša BiH, Orden Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske i brojnim drugim nagradama.

 

Izvor; https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/136113

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com