Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Obustavlja se rad vrtića i autoškola, ograničeno radno vrijeme kafića, tržnih centara, restorana

2020-03-13-Vanredna sjednica korona virus

13. 3. 2020. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine jutros je nastavila s izvanrednom sjednicom o koronavirusu i, imajuću u vidu kretanje epidemiološke situacije u BiH i državama u okruženju, aktivirala Krizni stožer Distrikta, koji obuhvaća sve važne institucije, Vladine odjele, javna poduzeća i ustanove koje mogu pomoći u prevenciji ovoga virusa.

 

Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH, kazao je da je na temelju trenutačne epidemiološke situacije Vlada jutros na sjednici donijela i dodatne mjere, gdje se, između ostalog, od ponedjeljka obustavlja rad vrtića na području Ddistrikta, skraćuje radno vrijeme u kafićima, ugostiteljskim objektima i tržnim centrima te obustavlja rad autoškola na minimalno petnaest dana. „Zadužili smo predstojnika Odjela za obrazovanje da se od ponedjeljka obustavi rad vrtića, zatim da se obustavi rad autoškola na minimalno 15 dana kako bismo smanjili rizik od potencijalnog širenja ovoga virusa.

 

Jutros smo se usuglasili da ugostiteljski objekti kafići i restorani rade do 18.00 sati, tržni centri do 19.00 sati, a pekarne do 22.00 sata. Dana je zadaća brčanskom zdravstvu i sanitarnoj inspekciji da izvrše određenu vrstu edukacije u ovim objektima u smislu redovitog čišćenja i načina čišćenja – dezinfekcije onih površina i stvari skojim u kontakt dolazi veliki broj ljudi, a sve kako bismo na takav način eventualno prevenirali određeno širenje virusa“, kazao je Domić dodajući da je Vlada dala i suglasnost za angažiranje dodatnog broja ljudi koji će započeti proces dezinfekcije škola i drugih javnih objekata i dezinfekcije sredstava javnog prometa računajući i taksi-prijevoznike. „Njima će se dati jasne instrukcije o tome kako svakodnevno održavati higijenu u taksi-vozilima i kako smanjiti rizik ostavljanja ili prijenosa virusa. Pojačat će se održavanje higijene i oko određenih javnih objekata kako bismo na takav način uklanjali određene ostatke biološkog materijala ili neke druge stvari koje mogu ostati iza ljudi“, kazao je Domić.

 

Na jutrošnjoj izvanrednoj sjednici članovi Vlade dali su ponovno zadaću Odjelu za zdravstvo da preispita kapacitete, da provjeri sve medicinske uređaje koji su nužni u procesu liječenja potencijalno oboljelih, ali i da sve učine kako bi se preveniralo širenje bolesti i na medicinsko osoblje. Vlada je,također,na sjednici dala i dodatne preporuke za pojačanu osobnu higijenu svakog čovjeka kao što su pranje ruku, brisanje ručki na vratima, održavanje stambenog prostora, prozračivanje prostorija i radnih prostora. „U tom smislu donijeli smo zaključak i dali instrukciju i Odjelu za javni registar i Zavodu za zapošljavanje i svima onima koji rade sa strankama da pojačano održavaju higijenu radnih površina. Preporuka je da službenici koji rade sa strankama i koji imaju obvezu koristiti i imati u razmjeni različite dokumente ili novac nose zaštitne rukavice kako bi se na takav način smanjio prijenos ovoga virusa“, istaknuo je Domić.

 

Dogradonačelnik je dao i nekoliko preporuka građanima Distrikta kako bi smanjili rizik od širenja i eventualnog obolijevanja od koronavirusa. „Preporuka je da se starije osobe, kronični bolesnici i djeca ne okupljaju i da ne idu u prostore gdje se zadržava puno svijeta. Ako netko ima potrebu da ode u kupovinu, neka to učini sam i neka ne ide s obitelji u tržni centar i sl. Djecu izvoditi u šetnju na otvorene prostore, ali ne voditi ih u igraonice, gdje se zadržava puno ljudi, i ne voditi ih u zatvorene prostore“, kazao je Domić. Vlada je danas usvojila i zaključak da su prilikom ulaska u BiH na graničnim prijelazima na području Brčko distrikta BiH putnici koji dolaze s područja država ugroženih koronavirusom obvezni popuniti sanitarni upitnik za pojedinca ili skupinu. Odjel za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH izvijestio je Vladu da je jučer izvršeno izvanredno pranje i polijevanje vodom iz vodovodnog sustava s klorom sljedećih mjesta: CIPS, Ambulanta u Kasarni, Dom zdravlja, Ambulanta u Rijekama, Ambulanta u Grčici, plato Skupštine, Vlade i Vijećnice, pješačka zona Fonda zdravstvenog osiguranja i Bulevar mira.

 

Danas, 13. 3. 2020. godine bit će izvršeno izvanredno polijevanje i pranje pješačke zone sljedećih mjesta: ulica Ive Andrića, Klosterska, Bosne srebrne, ulica oko Gradskog parka, Braće Ribnikar, Autobusni kolodvor, krug Bolnice i ulica od mosta do rotora kod Bolnice. Sutra, 14. 3. 2020. godine bit će izvršeno pranje i polijevanje Doma zdravlja i svih gore navedenih ambulanti i područnih zdravstvenih centara. Vlada je danas održala i 92. izvanrednu sjednicu na kojoj je usvojila nekoliko odluka o imenovanju članova Policijskog odbora.

 

Autor: Vlada BDBiH

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com