Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Slavoljub Penkala i njegovi izumi

Slavoljub Penkala

Piše: Anto PRANJKIĆ

 

Veliki je broj naših sunarodnjaka postao slavan i popularan u svijetu: neki znanstvenim, neki književnim, neki sportskim, a neki i izumiteljskim projektima. Među najvećim Hrvatima svih vremena svakako je i Eduard Slavoljub Penkala, koji se rodio 1871. godine te za svojega života, do 1922. godine, ostavio veliki broj izuma, koji su poslužili i danas služe cijelom čovječanstvu.

 

Posebno je postao poznat po grafitnim umetcima koje nije trebalo šiljiti i izmislio oprugu koja je gurala umetak do željene duljine, što je do danas ostalo nepromijenjeno. Svoju olovku Penkala je izradio od ebonita, posebne vrste plastičnoga materijala, kojeg je, također, sam izmislio. Sam je izmislio i držač. Osmislio je i zaštitni znak za svoj proizvod, a 1911. godine otvorio je najveću svjetsku tvornicu olovaka, koja je 1937. godine dobila ime TOZ.

 

Penkala je bio veliki genij i izmislio je veliki broj drugih izuma, a osim penkale poznati su mu termofor, mehanička rotirajuća četkica za zube, džepna baterijska svjetiljka, specijalni mikrofon, kočnice za vagone i druge. Njegov izum je i prvi zrakoplov kojega je konstruirao 1910. godine, samo sedam godina nakon što su svoj konstruirala braća Wright. Prvi let Penkalinim zrakoplov je izveo Dragutin Novak 22. lipnja 1910. godine.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com