Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Krajnje je vrijeme da počinioci zločina na brčanskom mostu odgovaraju za zlodjela

DSC 0331

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH u koordinaciji sa Udrugom obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata, Udruženjem logoraša, te Udruženjima Glas žene žrtve rata, i Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja „SUZE“, danas je polaganjem cvijeća i vijenaca na graničnom prelazu Most obilježilo 28. godišnjicu od stradanja više od 100 civila, koji su preko mosta na Savi 30 aprila 1992.godine iz Hrvatske krenuli svojim kućama u BiH.

 

„Tužilaštvo se mora probuditi i kvalitetnije raditi svoj posao jer je nedopustivo da ni 28 godina nakon zločina na mostu niko nije odgovarao“ rekao je predsjednik Uduge nestalih Hrvata Distrikta, Marin Brkić. Ramiz Ahmetović u ime Udruge nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka smatra da Tužilaštvo ne radi svoj posao jer mu to prećutno dozvoljava i ovdašnja politika. Inače, cvijeće i vijence su položili i čelnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta iz reda Bošnjaka i Hrvata.

 

„Tog 30 aprila 1992. godine, odmah nakon dizanja mosta u zrak, našao sam se na ovom platou, ispred općine, vidjevši dijelove raskomadanih tjela velikog broja ljudi. I sad se užasavam kad se toga sjetim, te mi je žao što do sada niko za ovaj zločin nije odgovarao. Takođe smatram da odgovornost zato,snosimo i svi mi živi, jer ovaj zločin nismo rasvijetlili i doveli do kraja, odnosno sudskog epiloga“, rekao je dopredsjednik brčanskog Parlamenta Ivo Filipović. Okupljanjem i danas 28 godina nakon zločina na mostu, potvrđuje se trajna opredijeljenost za otkrivanje istine i kažnjavanje počinilaca ovog gnusnog zločina nad civilima, čime je praktično otpočeo progon i ubijanje nevinih civila u Brčkom.

 

„Koliko god nadležne institucije kalkulisale sa otkrivanjem počinilaca, toliko su građani svjesni da je istina jedini temelj na kome se može dalje razvijati ovo društvo i cjelokupna zajednica. Nadležne institucije moraju biti svjesne da se građani nikada neće umoriti od insitiranja na otkrivanju počinilaca odnosno istine. I stoga je krajnje vrijeme da izvedu pred lice pravde one koji su ovaj zločin počinili“, rekao je predsjednik Skupštine Distrikta, Esed Kadrić.

DSC 0293

DSC 0295

DSC 0298

DSC 0304

DSC 0306

DSC 0309

DSC 0313

DSC 0317

DSC 0318

DSC 0322

DSC 0323

DSC 0328

DSC 0331

 

Fotografije: hrvatski-dom.com

Izvor: Radiobrcko.ba

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com