Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Prekid samoizolacije, okončanje školske godine i pomoć gospodarstvu

2020-05-21-Konferencija za medije-Sinisa Milic

21.5.2020.

Zapovjednik Kriznoga stožera za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na konferenciji za medije priopćio je da je Stožer jutros donio Odluku o ukidanju mjere samoizolacije za državljane BiH koji ulaze na prostor BiH.

 

„Odluka je odmah po donošenju i stupila na snagu, a tu istu mjeru donijeli su i stožeri na razini entiteta u BiH. Također smo se obratili i Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da se što žurnije propišu mjere u svezi s ulaskom stranih državljana na prostore BiH sa sugestijom da one budu maksimalno liberalne, naročito u odnosu na one zemlje gdje je primijećeno da je epidemiološka situacija povoljna i da ne postoji veliki broj zaraženih“, kazao je Milić dodajući da će Stožer nastaviti pratiti epidemiološko stanje na prostoru Distrikta.

 

On je istaknuo da se Stožer priprema i za donošenje odluka kojima će se staviti izvan snage Odluka o proglašenju ugroženosti stanovništva Brčko distrikta BiH od pandemije COVID-19. „Pripremili smo i određene akte, odluke koje idu u pravcu toga da se već pripremamo i za donošenje takve odluke. Također, pripremamo i niz drugih odluka koje bi trebale pratiti stavljanje odluke o stavljanju izvan snage Odluke o proglašenju stanja ugroženosti. Teret u narednom razdoblju, nakon donošenja takve odluke, bit će na Odjelu za zdravstvo i ostale usluge.

 

Stanje je takvo da smo u prilici donositi ovakve odluke. Naravno, postoji i niz mjera i procedura koje su ustanovljene u proteklom razdoblju i mi ćemo pratiti stanje na prostoru Distrikta. U slučaju da se desi neki novi val, a mi se nadamo da do toga neće doći, naravno da sve te mjere mogu biti ponovno aktivirane“, kazao je Milić.

 

Policijski sat još će ostati na snazi na području Distrikta, kazao je Milić i naglasio da će Stožer najvjerojatnije tijekom sljedećega tjedna donijeti odluku i ukidanju policijskoga sata – odluka koja će biti u sklopu svih odluka kojima se stanje na prostoru Distrikta namjerava prevesti u stanje koje je bilo prije proglašenja ugroženosti građana od pandemije. „Mi smo planirali za ponedjeljak da pustimo ili dopustimo rad teretana, igraonica, rođendaonica, još nekih djelatnosti kao i sportove u zatvorenom“, kazao je Milić.

 

Gradonačelnik je na konferenciji za medije kazao da postoji i opredijeljenost da se jednokratnom novčanom pomoći pomogne i osobama koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH. „U komunikaciji s predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH postoji dobra volja i želja da se izađe u susret i osobama koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

 

Takav prijedlog postoji u prijedlogu za rebalans Proračuna i ja se nadam da će ga zastupnici u Skupštini podržati.“ Nakon sjednice Kriznoga stožera za zaštitu i spašavanje jutros je održana i 101. izvanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH gdje se razgovaralo i obrazovanju na području Distrikta i okončanju nastave. Gradonačelnik Milić je kazao da će se nastava okončati u skladu sa zakonom. „Nastava će se okončati u skladu sa zakonom koji je predvidio da se ocjene mogu zaključiti nakon što 70 % nastavnog programa bude realizirano, a to je već realizirano i prije ove pandemije, ne računajući online nastavu. Mi smo jutros na sjednici Vlade donijeli zaključak da se nastava ili školska godina za osnovce završava 29. svibnja, za završne razrede 22. svibnja, dok će nastava za srednjoškolce biti okončana 5. lipnja“, kazao je Milić.

2020-05-21-Konferencija za medije-Pero Gudeljevic

Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je na jutrošnjoj 101. izvanrednoj sjednici usvojena Odluka o izdvajanju novčanih sredstava po Programu mjera za sanaciju šteta u gospodarskim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane koronavirusom. „Lista korisnika bila je predložena prije nekoliko dana, ali određen broj predstojnika odjela imao je zamjerke na taj popis. Podsjećam, na jučerašnjoj sjednici Vlade donesena je odluka da se razdvoji popis na one gospodarske subjekte kojima je bio zabranjen rad temeljem odluka Kriznoga stožera i da se njima, koji su nesporni, sredstva isplate i također onim gospodarskim subjektima koji su aplicirali za 30 % ukupno izdvojenih sredstava za uplaćene poreze i doprinose, koji također nisu sporni.

 

Današnja odluka koja je usvojena tretira 1 676 poduzeća odnosno poduzetnika, što čini 75 % ukupnog broja gospodarstvenika koji su aplicirali za ova sredstva i obuhvaća 6 224 radna mjesta, što predstavlja 65 % od ukupnog broja radnih mjesta kojima će na ovakav način biti isplaćena sredstva, a ukupan iznos koji se ovom Odlukom izdvaja je 2.313.179 konvertibilnih maraka, što je 55 % od ukupno predloženih sredstava“, kazao je Gudeljević.

 

On je naglasio da će povjerenstvo sutra početi s radom kako bi još jednom razmotrilo prijedloge. „To se odnosi na prijedloge gdje su poduzeća mogla dokazati obeštećenje jer su bila spriječena u svom radu bez obzira na to što im nije bio zabranjen rad temeljem odluka Kriznoga stožera. Povjerenstvo će biti ojačano predstavnicima Direkcije za financije i Inspektorata.

Dobili smo rok od tri dana u kojem još jednom treba preispitati te razvrstati poduzeća i zatim izaći s tim prijedlogom na sjednici Vlade kako bi se mogla izvršiti kompletna isplata na temelju ovoga Programa za treći mjesec 2020. godine“, kazao je Gudeljević.

 

Autro: Vlada BDBiH

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com