Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

SLAB UROD KAVE PRIJETI POSKUPLJENJU

mala kava

Klimatski nesrazmjer kojega i mi na području Bosne i Hercegovine ovih dana jako dobro osjećamo ima brojne posljedice. No, malo tko zna da su, na poseban način, na udaru „kavopije“. Naime, zbog globalnog zagrijavanja ovaj napitak, bez kojega se brojni građani ne mogu razbuditi, mogao bi postati uistinu jedan veliki luksuz. Kako doznajemo iz stranih medija već dvije godine na velikim plantažama kave u Južnoj Americi urod je prepolovljen, a berbe sve manje izdašne. Glavni „krivac“ tomu je kavena hrđa, jedna mala gljivica, koja napada biljke kave sušeći joj listove i uništavajući urod. Ova bolest kave je poznata stoljećima ali poznata je i činjenica da gljivice ne mogu preživjeti temeperature niže od 10 stupnjeva Celzijevih.

Dosadašnji temperaturni pokrivač bio je dovoljan kako bi zaštitio plantaže kave, ali novim globalnim zagrijevanjem ovakva zaštita biljaka je postala neučinkovita. I samo malim rastom temperature došlo je do porasta bolesti. Gubici uroda se mjere od 30 do 80 posto, a na udaru su najviše mali uzgajivači, kakvih je najviše u Brazilu, Nikaragvi ili Kostarici. No, ovaj problem nije zahvatio samo male farmere. Očajavaju i korporacije. Naime, na svijetu se tijekom jedne godine popije preko 500 milijardi šalica kave, dok  je trgovina sirovim zrnom „teška“ više od 42 milijarde dolara. Vrijednost trgovine samim napitkom koji vam konobar servira u kafiću stotinama puta je veća. Ovakvim trendom proizvodnje narušen je taj trgovinski balans, što sa sobom realno nosi i povećanje cijene.

Ovakav ciklus mogao bi se odvijati u narednih pet do deset godina, a činjenica da će se cijena ponovno spustiti predstavlja malu utjehu kavopijama. No, ratna iskustva mogu doprinijeti lakšem prelasku na  neke druge napitke tipa cikorije ili pak soje, dok skupoća tog „čarobnog“ napitka bude trajala.

A.P.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com