Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Kako limunov sok može naštetiti zdravlju

limunLimunov sok poznat je visokom postotku vitamina C i kalija. Zbog antioksidativnog i antimikrobnog učinka djelovanja, nerijetko se koristi za lokalno tretiranje akni, a pijenje stimulira imunološki sistem. Međutim, rijetko se spominju zdravstveni rizici limunovog soka C i kalija.

Zbog antioksidativnog i antimikrobnog učinka djelovanja, nerijetko se koristi za lokalno tretiranje akni, a pijenje stimulira imunološki sistem. Međutim, rijetko se spominju zdravstveni rizici limunovog soka. Gastroezofagealni refluks Gastroezofagealni refluks javlja se kada se želučani sadržaj vraća u jednjak.

Ova bolest često je povezana s bolnom žgaravicom i promjenama u prehrani. Žgaravica, osjećaj pretjerane sitosti i mučnina simptomi su vraćanja želučane kiseline natrag kroz jednjak. Kiselo citrusno voće kao što su limuni pojačat će iritaciju jednjaka i dodatno pojačati neugodne simptome gastroezofagealnog refluksa, a može i pojačati iritaciju želučanog čira. Liječenje želučanog čira u cilju ima smanjiti želučanu kiselinu kako bi čir mogao zacijeliti, a limunska kiselina tome nimalo ne pridonosi. Simptomi razvoja želučanog čira mogu uključivati mučninu i bolove u trbuhu.

Dentalna erozija Dentalna erozija nepovratni je gubitak tvrdog zubnog tkiva zbog djelovanja kiselina, a upravo limunov sok može napraviti nepovratnu štetu na zubima. Kiseline iz limunova soka mogu izgristi caklinu, sjajnu gornju površinu zuba koja štiti zube od propadanja.

Slabljenje zubne cakline može dovesti do promjene površinske boje zuba, pojave karijesa i povećane osjetljivosti ako se nastavi dugotrajno izlaganje zubi kiselini. Jedan od načina izbjegavanja ovog stanja je konzumacija limunovog soka u kombinaciji s hranom i drugim pićima, a izbjegavanje direktnog pijenja čistog limunova soka. Interakcija s lijekovima Američka agencija FDA jasno je definirala vezu između metabolizma lijekova i citrusnog voća.

Metabolizam lijekova odnosi se na način na koje tijelo razgrađuje lijekove, apsorbira ih i koristi. Mala količina limunova soka, oko 120 mililitara soka sadrži čak 5,9 grama limunske kiseline te smanjuje razine klorokvina u krvi. Klorokvin uzimaju putnici, vojnici i svi oni koji su ili putuju u područja visoke razine zaraze malarijom. Upravo zbog nerazumijevanja metaboličkih učinaka hrane i lijekova, riskira se izazivanje nedjelotvornosti lijekova.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com