Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

MASLINOVO ULJE

thumb maslinovo-ulje1

Ljude koji žive uz Mediteran ne bi trebala iznenaditi činjenica da maslinovo ulje psotaje superstar u borbi protiv raznih bolesti. Brojne studije američkih stručnjaka dokazale su da Talijani, Grci, Hrvati i krećani, koji čak i piju maslinovo ulje kao napitak, imaju mnogo niži postotak smrti uzrokovanu rakom i srćčanim bolestima. Začudjava činjenica da oni prehranom u orgnizam unose jednake količine masti kao i mi, 40 posto kalorija u njihovoj dnevnoj prehrani potejče iz masti. No, velika je razlika u tome njihove „masne“ kalorije potječu prvenstveno iz maslinovog ulja od čega je čak 77 posto nezasićenih masti.

Ne zasićene masti imaju mnogo blagotvornih djelovanja na orgnizam. Pone, na primejr, snižavaju količinu kolesterola u krvi bez snižavanja neophodnog HDL-tipa kolesterola. Prezasićene masnoće kao što su kukuruzno ili suncekretovo ulje nažalost snizuju oba tipa kolesterola u krvi. I LDL-tip koji ima dokazano štetno djelovanje na orgnizam i HDL-tip koji je koristan kolesterol. Dr. Scot Grndy na Sveučilištu zdravstvenih znanosti u Texasu, Dalas, ovu je zdravstvenu činjenicu otkrio prije desetak godina a odonda su otkrivena još neka fascinanatna farmakološka svojstva maslinovoga ulja.

Dr. Harry Demopolous kaže: „Postoji smao jedna masnoća koju možemo jesti bez straha – maslinovo ulje.“ No tose od nejga može i očekivati s obzirom na njegovo grčko podrijetlo i činjenicu da je odrastao u okolini u kojoj se isključivo konzumira ova vrsta ulja. Međutim, on je proveo 30 godina u proučavanju pogubnih činjenica užeglih masnoća koje se često nalaze u prehrnai zapadnog čovjeka. Ovaj je doktor dokazao dau nošenjem užeglih masnoća u orgnaizam unosimo i destruktivne tzv. slobodne radikale koji izazivaju lančanu reakciju proizvodeći još više slobodnih radikala. Takvi radikali napadaju naše stanice u orgnaizmu i pogoduju razvoju kancerogenih stanica.

Os svih masnoća i ulja maslinvoo ulje je najpogodnije i najsigurnije za korištenje u prehrani jer postoji najmanja mogućnost da će se užegnuti i tako postati pogubno za naše zdravlje. To je zbog visoke koncentracije monozasiućenih masnih kiselina u njemu. S druge strane, najopasnija su ona ulja koja sadrže visok koncentrat polinezasićenih masnih kiselina kao što su kukuruzno i suncokretovo ulje. Sve ovo naravno ne znači da možete konzumirati maslinovo ulje u neogrnaičenim količinama! Jer, kao i svaka druga ulja ono je vrlo kalorično ( jedna jušna žlica maslinovoga ulja ima oko 120 kalorija). Naj je savjet da maslinovim uljem zamijenite sve druge vrste masnoća koje ste do sada upotrebljavali u prehrani, kaoš to su u našim krajevima puno korištene zasićene životinjske masti, svinjska mast i maslac te biljn a ulja kao što su na primejr, kukuruzno, suncekretovo i sojino.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com