Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Filter na cigaretama ne štiti od raka, već ga preusmjerava na druge organe

mala pusi

Metin Ozkan šef onkologije sa Sveučilišta i glavni istraživač donio je zaključak nakon dugog istraživanja kako cigarete s filterom ne štite od raka, što je dosad bilo uvriježeno mišljenje, već da čak doprinosi njegovom širenju i na druge organe u tijelu.

"Cigarete bez filtera izazivaju rak epidermoid koji se, uglavnom, koncentrira na jednom mjestu, a cigarete s filterom izazivaju rak želuca koji se širi po čitavom tijelu", kazao je Ozkan.

Doktor smatra i kako su prethodnih godina učestalije bile vrste raka uzrokovane korištenjem cigareta bez filtera, dok su posljednjih godina učestalije vrste raka koje uzrokuju cigarete s filterom.

"Kad sam se prije 10 godina počeo baviti onkologijom, u nekih 70 posto slučajeva oboljenja bio je prisutan rak epidermoid, a rak želuca tek oko 30 posto. Sada je rak želuca prisutan u oko 80 posto, a rak epidermoid u oko 20 posto oboljenja od raka", kazao je Ozkan.

Osim cigareta, konzumente je upozorio i na štetnost nargile, u kojoj se nalaze velike količine katrana i kancerogenih tvari.

Upozorio je i kako su nepušači u velikoj opasnosti ukoliko su duži period izloženi dimu cigareta, odnosno ako provode dosta vremena u prostorijama gdje se puši.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com