Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

HKD „Napredak“ i dalje uspješno djeluje na polju nakladničke djelatnosti. Za naš web portal govori dopredsjednica društva Kristina Vukoja Milić:

kristina web

NOVI NASLOVI U OKVIRU SVIJETLE „NAPRETKOVE“ NAKLADNIČKE TRADICIJE

 

Piše: Anto Pranjkić

 

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ napunilo je 25 godina od obnavljanja svojega rada. Ovo najpoznatije kulturno društvo bosansko-hercegovačkih Hrvata napravilo je bezbroj kulturnih i humanitarnih projekata. U kulturnom smislu na prvom mjestu su brojne knjige, publikacije te brošure. I protekle godine „Napredak“ je izdao niz značajnih naslova, a kako doznajemo od dopredsjednice ovog društva gospođe Kristine Vukoja Milić veliki je niz projekata koje ovo društvo kani realizirati u ovoj kalendarskoj godini.

 

-Hrvatsko kulturno društvo Napredak, kako Središnjica u Sarajevu tako i mnogobrojne podružnice diljem Bosne i Hercegovine, regije i Svijeta kroz pisanu riječ čuvaju kulturnu baštinu. Nakladništvo je samo jedna od mnogobrojnih djelatnosti kojma se bavi Napredak. Ova godina je bila izazovna za Napredak u smislu djela koje je Napredak izdao u svojoj nakladi. Iz tiska su izišli zanimljiv naslovi vrlo utjecajnih autora, ali i zanimljive teme. Izdvajamo Bibligrafiju Napretkovog glasila koja donosi sve što Napredak ima u svom vlasništvu po Svijetu. Također je tu i jedna zanimljiva publikacija U sjenci Branka Mikulića, koja je izazvala medijsku pozornost, jer je upravo Napredak nakladnik. Imamo u svojoj bogatoj biblioteti i novu temu, koja nije istražena na našim područijma, Muzika, ples i djeca s posebnim potrebama. Ovu temu je bilo jako teško obrađivati, jer na našim prostorima nema literature, ali se pokazala kao jako dobar potez za Napredak i prhvaćena je od javnosti. Tu su još i kapitalna djela Islamska apologetska argumentacija, Pozitivna recipročnost u međureligijskim odnosima, zbornik, HKD Napredak – 20 godina od obnove rada itd.

 

Dugo najavljivana knjiga dr. Jablanovića konačno je ugledala svjetlo dana?

 

-Knjige, kao što su dr. Tomislava Jablanovića zahtjevaju puno pozornosti i detaljnu obradu. Sigurno da je priprema dugo trajala, iako se radi o doktorskoj dizertaciji, koja je prošla sve provjere. Pripremiti jednu knjigu za tisak uopće, nije lako, ali mi smo s dobrim suradnicima uspjeli. Islamska apologetska argumentacija jedna je tema koja je zanimljiva za Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja je sjecište različitih religija i kultura, jednako priznatih. Knjiga svima može pomoći da bolje razumiju ono različito i da uoče sve sličnosti koje povezuju te razlike. Ova knjiga je izašla u pravi tren, ja bih rekla. Danas kad u svijetu vlada veliki strah od dugoga i drugačijeg, osobito u religijskom smislu, potrebno je imati pravo znanje iz pera učenih i velikih ljudi kao sto je dr. Tomislav Jablanović. I ovo djelo je pokazatelj da je Napredak u Sarajevu puno više od jednog nacionalnog društva.

Kristina Vuzkoja 1

Mato Zovkić je jedan od najplodnijih autra na području BiH. nedavno je napredak izdao i njegovu knjigu?

 

-Dr. sc. Mato Zvkić puno je dao Bosni i Hercegovini na polju teologije. Njegove teme su svugdje vazeće, univerzalne i partikularne. Najnovija knjiga Pozitivna recipročnost u među religijskim odnosima samo je produžetak širokog opusa. Ova knjiga vrlo je korisna za svakog pojedinca koji ima smisla za kvalitetan život. Mi u Napretku smo ponosni sto je jedan intelektualac kao sto je dr. Zovkić povjerio nama ovaj rukopis.

 

Napredak puni 25 godina od obnove rada. izdali ste i prigodni Zbornik?

 

-Za Napredak je 2015. godina svečarska godina. Ove godine Napedak obilježava 25 godina od obnove rada, i primjereno tomu organizirali su se i programi. Iza Napretka su vrlo teške, ali i plodonosne godine. Nije lako voditi jedno veliko društvo i pri tom biti uspješan kao Napredak. Smijem kazati da je Napredak vodeće društvo u Bosni i Hercegovini. Tu su dosta dobri projekti: Napretkov dom Trebević, Otvorena kuća u Garevcu u Modriči, spomenik Papi Ivanu Pavlu II., Nakladništvo, ali i osnovna ideja nije nikad zaboravljena, stipendiranje dobrih đaka. Može se dosta opširno govoriti i pisati o djelatnosti Napretka, ali uvjek se trudimo ne ispustiti ono najvažnije. Tako je i sa zbornikom u kojem su prigodne teme o Napretku u povodu 20 godina od obnove rada.

 

Svake godine se izdaje i napretkov Godišnjak. Što donosi u izdanju za 2016. godinu?

 

-Hrvatski narodni Godišnjak je jedna konstanta u nakladništvu. Prigodno izlazi pred Božić. Godišnjak je publikacija koja daje šansu mladim talentiranim osobama da predstave svoj rad. Ove godine Godišnjak donosi mnogobrojne teme koje su obilježile prošlu godinu u Napretku. Osim toga tu su i zanimljivi članci iz povijesti, teologije, književnosti, filozofije, umjetnosti itd. Izdvajamo i osvrte na dobre knjige, zatim na papin dolazak u Sarajevo... Za one koje zanima rad Napretka, mogu se informirati u Godišnjaku, jer i ovaj broj donosi izvješća iz Središnjice i Podružnica. Vrijedi pročitati Godišnjak za 2016.

 

Koji su planovi za narednu godinu u nakladništvu?

 

-Po planu rada u 2016. godini čekaju nas četiri nove knjige, ali uvijek dođe i nešto što je neplanirano, ali dobro i korisno. Izdvajamo jednu doktorsku dizertaciju koja govori o našem nobelovcu Ivi Andriću. Ivo Andrić je posebno važan za Napredak, naš Fond za stipndiranje nosi ime po njemu, imali smo simpozije o njemu, otvorili smo Andrićev kutak u Zagrebu... Tu su i druga djela koja daju dosta novosti i iznenađenja, ali o tom možemo govoriti kada dođe vrijeme za to. Naša knjiznica „Mijo Poljak“ sigurno će biti bogatija za vrlo dobra djela u 2016. godini.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com