Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Intervju s Ivom Dinom Lubinom

ivo lubin

"Ivo Dino Lubina iz udruge građana Lipa Odžak govori za naš portal:"

 Piše: Anto Pranjkić

Gospodine Lubina, Udruga građana Lipa iz Odžaka već godinama se bavi rješavanjem ekoloških problema u lokalnoj sredini. Koji su najčešći problemi s kojima se susrećete u radu i kako ih rješavate?

-Jedan od razloga formiranja Društva prijatelja prirode Lipa bio je učiniti značajniji pomak u rješavanju ekoloških pitanja u našoj sredini. Sagledavajući stanje, uočili smo da većina mještana Odžaka i okoline nema izgrađen pravilan odnos spram životne sredine, da ne vode računa o očuvanju okoliša, da se kućanski i industrijski otpad ne zbrinjava pravilno i da ne vrednuju prirodne resurse. Kroz realizaciju projekta "Ekološki bilten" pokušavamo podići svijest stanovnika Odžaka o potrebi značajne zaštite prirode, prostornog uređenja životne sredine i permamentne brige o svim resursima koje nam priroda nudi. Šesta je godina kako Bilten pokušava predstavitiparka, ozelenjavanje javnih površina, izrada i postavljanje korpi za otpad, učešće u ekološkim akcijama na nivou države (Lets Do It, 60 minuta za planetu Zemlju i sl.), obilježavanje Dana planete Zemlje, "Hodanje do zdravlja" i druge. Trudimo se reagirati na svako neodgovorno ponašanje, a posebno smo glasni i istrajni u sprečavanju neovlaštene i bespotrebne sječe višegodišnjih stabala u gradskom središtu.

lubin ivo

 

• Kažu da ste strastven planinar. Zašto Vam planinarenje predstavlja zadovoljstvo?

-Mislim da se čovjek osjeća istinski rasterećen baš za boravka u prirodi. Nastojim da svaki slobodan trenutak dišem punim plućima, da što češće i što duže boravim u planini. Moram priznati da često osjetim umor hodajući planinskim prostranstvima, ali taj umor nije poput onog svakodnevnog. On tako brzo isčezne na svakom zastanku, pri svakom pogledu na prekrasne planinske pejsaže. Nigdje nisam sreo tako srdačne, susretljive i nesebične ljude kao za boravka u prirodi.

• Spominjete osvojene vrhove. Svakako je najzanimljivi onaj afrički?

-I sam sam nekad mislio da se planinari, alpinisiti, penju na planine da bi osvojili njihove vrhove, ali kroz dugogodišnje planinarenje shvatio sam da su upravu oni koji su govorili da mi ne osvajamo vrhove već oni osvajaju nas. I stvarno, kad čovjek više vremena provodi u planini nauči poštivati njene zakonitosti, uvažavati njene specifičnosti, prilagođavati se njenoj nepredviđenoj ćudi i koristiti njeno izdašno bogatstvo. Ispenjao sam mnogo planina, mnogo vrhova. Teško ih je sve nabrojati, ali evo samo nekih najimpozantnijih. Naravno najviše vremena provodim u našim bosanskim planinama, a najdomljivije su mi Vranica i Prenj.

Zastavu Društva iznio sam na najviši vrh: Bosne i Hercegovine (Maglić), Slovenije (Triglav), Grčke (Olimp-Mitikas), Bugarske (Musala), Austrije (Grosglokner), Ticina (Adula) i Afrike (Kilimandžaro-Uhuru Pak). Svaki je vrh specifičan i izazovan. Najviše pažnje i tehničkog znanja trebalo je na Grosglokneru, a pripreme i izdržljivosti na Uhuru. Za šestodnevnog uspona na Kilimandžaro prešli smo sedamdesetak kilometara i savladali preko četiri hiljade metara nadmorske visine i popeli se na 5.895 metara visok Uhuru Pak. Za tu nadmorsku visinu trebalo je izvršiti dobru aklimatizaciju, a po stizanju u Tanzaniju i kraćeg boravka u Katoličkoj misiji Kisongo ostvarili smo aklimatizacijski uspon na Mont Meru (4.566 m), iznad Arushe. Boravak na "crnom kontinentu" iskoristili smo da posjetimo tanzanijske nacionalne parkove: Manjaru, Ngorongoro i Serengeti, a nekoliko dana smo boravili i na Zanzibaru.

• Član ste udruge građana „fra Grga Vilić“ od samog početka njezina postojanja. Kao aktivist nevladinog sektora kakva su vaša iskustva kada je u pitanju suradnja s predstavnicima lokalnih vlasti?

-Udruga "fra Grga Vilić" jedna je od najaktivnijih i sigurno najekipiranija nevladina organizacija u Odžaku i čast mi je što sam dao doprinos njenom formiranju kao predsjednik Inicijativnog odbora. Udruga je doslovice rasla kao kvasac, jer je pokojni fra Grga za života izgradio mrežu prijatelja i poštovalaca koji radom u Udruzi žele njegovati njegovo životno djelo i nastaviti s realizacijom aktivnosti koje je fra Grga započeo. Moja iskustva u radu s predstavnicima lokalne vlasti u najmanju su ruku kontradiktorna. Znao sam naići vrlo često na otvorena vrata, visok stepen razumjevanja, pa i na izdašnu financijsku pomoć, ali često gotovo od istih aktera bio bih odbačen, zanemaren i neprihvaćen. Za dobiti informaciju ili intervenciju trebalo je ponekad stvarno biti uporan. Velika većina nosioca političkih funkcija naviknuta je da se moljaka i višekratno "vuče za rukav".

• Vidljiva je Vaša suradnja s svećenicima (A. Tomas, P. Matanović, M. Jozić,...).

-Naši su se svećenici (posebno franjevci) kroz stoljeća profilirali kao nezamjenivi subjekt opstanka na ovim prostorima. I danas su oni pokretači i idejne vođe mnogih dešavanja na našim prostorima. Ako svoj naum uspiješ pravilno prezentirati lokalnom svećeniku i dobiješ njegovu potporu, tvoj projekt ima veliku šansu da bude realiziran.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com