Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Intervju s Blaškom Lovrićem

thumb lovric 1Blaško Lovrić, bivši zapovjednik Pete( Druge) bojne „Gromovi“ 108. HVO pješačke brigade, za portal www.hrvatski-dom.com govori o razlici življenja u zovičkom kraju prije rata i danas, ratnom periodu te o budućnosti života na ovim prostorima:

ZAJEDNIŠTVO NAM JE PRIJEKO POTREBNO!

Razgovarao: Anto Pranjkić

Gospodine Lovriću, za početak našega razgovora možete li povući paralelu između razine života u Zoviku prije i poslije rata?

-Objektivno ,za mene je bilo bolje vrijeme prije rata. Uvijek sam govorio da je to bilo vrijeme kada sam bio mlad, neopterećen obvezama koje su mi danas nametnute.Vjerujem da je za mnoge osobe moje generacije vrijeme prije rata bilo daleko sretnije i veselije nego današnje. Medjutim to ne možemo promatrati samo kao vlastiti doživljaj ,nego kao splet okolnosti u kojem je ,pored vlastite sreće bitnije i ono što osigurava sreću i opstanak narodu kojem pripadamo.Što se tiče samog opstanka hrvatskoga naroda na području Župe Zovik i prije rata,a i sada, opstojnost zahvaljujemo tome što nas je velika većina u inozemstvu i socijalno ne ovisimo o mrvicama koje nam daju ovdašnje vlasti. Napomenuo bih da je osjećaj vlastite nacionalne i vjerske pripadnosti svojem Hrvatskom i katoličkom biću garancija opstanka Župe Zovik.

blasko 2

U Domovinskom ratu obnašali ste dužnost zapovjednika V. bojne 108. HVO brigade. Jeste li zadovoljni rezultatima rata gledajući iz današnje perspektive?

-Rezultatima rata nikada ne možeš biti zadovoljan. Rat,sam po sebi je zlo.U ratu se desilo tako loših stvari. Poginulo je mnogo meni jako dragih osoba. Ali,ako je to bio uvjet naše opstojnosti,onda moram biti zadovoljan. Često se sjetim tih mladih ljudi od dvadesetak godina, koji nisu znali što je strah,njihovu volju za životom,njihovu hrabrost neizmjerno cijenim.Njihova imena moraju biti utkana u naša srca,našu svijest.Poginuli su jer su voljeli svoj kraj,vjerovali u opstojnost Hrvatskog naroda. I vjerujte mi ,vjerovali u svoju državu Bosnu I Hercegovinu.Moram napomenuti da je peta bojna zajedničke brigade ,a nakon podjele druga bojna 108.HVO brigade bila temelj otpora,daleko najjača,daleko najorganiziranija,i usudio bih se reći daleko najhrabrija bojna svih brigada Posavine.

Zovički kraj je iseljen u velikoj mjeri, ali ipak postoji nekoliko desetaka obitelji koji jamče mogućnost opstanka našega naroda na ovim prostorima?

-Župa Zovik je bila iseljena i prije rata. Sada je to sigurno izraženo u većoj mjeri.Jamac opstanka nisu samo obitelji koje egzistiraju u Župi Zovik i njihov broj djece,. Jamac opstanka su i naši stanovnici privremeno zaposleni u inozemstvu. Vratiće se oni. Njihov povratak nam je prijeko potreban.Zajedničkim snagama moramo učiniti da naša Župa bude poželjna povratnička destinacija,pa makar to bilo i u vrijeme odlaska u mirovinu. Naša sudbina je da radno mjesto tražimo u inozemstvu,a da godine poslije toga provedemo u našem kraju, sa svojim ljudima i susjedima koji nas okružuju.

blasko 3

Bili ste incijator osnivanja udruge Terra Mea. Što je glavni cilj i aktivnosti ove udruge?

-Da.Inicijator sam udruge Terra mea. Cilj udruge je „opstanak „ Hrvatskog naroda na području Župe Zovik. Kompletan program Vlade Brčko Distrikta svodi se na povratak izbjeglih i raseljenih osoba. Pa je tako na osnovu takvog programa napravljeno nekoliko stotina kuća na povratničkim dijelovima Brčko DC, a vratilo se nekoliko desetaka, uglavnom starijih osoba.Opet bih napomenuo da je na području tzv. Zone „B“ živjelo i ratovalo preko tisuću sposobnih pripadnika bojne.koji su nakon rata velika većina zaposlenje i život potražili u inozemstvu. Koja je svrha povratka izbjeglih i raseljenih,ako nećeš zadržati mlade i dokazane osobe koje su teret rata iznijeli na svojim plećima. Upravo to i jeste zadaća i cilj ove udruge. Zadržati postojeću populaciju stanovništva,osigurati im radno mjesto i stvoriti im uvjete za kako tako dobar život.

Smatrate li da Zovik ima toliko pameti i moći da to može realizirati?

-I Zovik i Štrepci i Donji Zovik imaju moći da to naprave. Treba nam jedinstvo i organizacija koja nije politički ovisna i koja ne dijeli narod na osnovu toga tko je za koga glasao.Udruga Terra Mea okuplja osobe koje; bez obzira na stranačku pripadnost,ne sprečava da svojim radom pomogne svakom stanovniku Župe Zovik, pa i šire.

Dajete li u konačnici zovičkom kraju šansu i gdje je snaga ovog kraja? Jesu li to prirodni resursi ili ljudski kapaciteti?

-Kakav bih ja bio čovjek kada svojemu rodnom mjestu ne bih dao šansu. Uvijek ću vjerovati da naš kraj ima mogućnost opstanka. To nam neće spasti s neba. Za to se moramo izboriti. Zato ovo i radimo! Učinit ćemo sve da Župa Zovik zauzme ono mjesto koje nam objektivno i pripada i prije rata ,a naročito poslije rata. Nitko nas ne može političkim igrama, negiranjem našega vjerskog , nacionalnog uvjerenja ili socijalnom situacijom, natjerati da se odreknemo naše svetosti

Što biste za kraj našeg razgovora poručili Zovičanima koji žive u rodnom kraju, a što onima koji žive vani?

-Onima koji žive tamo savjetovati da ustraju i da sačuvaju svoju vjerodostojnost koju su uspjeli sačuvati i kada je bilo mnogo teže,a da župljani župe Zovik koji rade u inozemstvu svojim radom i djelovanjem pomognu opstojnosti svima nam drage rodne grude.Cilj nam je isti. Zajedništvo je neophodno!

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com