Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Intervju s direktoricom Radijo postaje Vrhbosna

mala Snežana Dejanović Alibegović 3

PITANJA ZA GOSPOĐU DEJANOVIĆ-ALIBEGOVIĆ

1. Poštovana gospođo Dejanović-Alibegović, na nedavno održanoj promociji knjige „Napredak je misija – razgovori“ prof. dr. Franje Topića, ime Radio postaje Vrhbosna često se spominjalo. To nije bez razloga?

Radio postaja prati rad HKD NAPREDAK u svim segmentima i aktualnostima. HKD Napredak je osnivač RPV,  a predsjednik HKD Napredak mons. Franjo Topić je čovjek koji je nazočio otvaranju radiopostaje davne 1993. godine, i održao ju svih ovih 20 godina, njegovim osobnim trudom i zalaganjima.  RPV mnogo duguje Napretku i njegovom predsjedniku prof. Topiću. Mnogo je financija, rada i truda uloženo u RPV-a.  Isto tako Topićeva knjiga „Napredak je misija“ sadržajno je potkrijepljena izjavama a  koje je davao tijekom godina za RPV-a, što govori koliko je praćen rad i Napretka i prof. Topića.                                 

2. Radio postaja Vrhbosna u onim teškim ratnim i prvim poratnim godinama bila je medij koji je ulijevao  tračak nade u tadašnje sveopće sivilo stanovnika Sarajeva. Prošlo je više od 20 godina odkako je „progovorila“. Možete li povući paralelu od vremena kada je radio nastajao i sadašnje situacije?

Te davne 1993 godine, osnivači RPV željeli su pomoći ljudima da u tim ratnim vremenima dobiju točnu i pravodobnu informaciju . Tada je RPV pružala određenu  vrstu nade za građane  koji su ostali u gradu, ne smijemo zaboraviti određenu medijsku blokadu usljed ratnih djelovanja. RPV je pružala informaciju svim građanima bez obzira na nacionalnost, jer su svi apsolutno bili ugroženi. Tako je i danas, naši slušatelji su pripadnici svih konfesija, svi oni koji prepoznaju dobar radio i bitni smo u životima našim slušatelja, a to znamo po njihovom reagiranju. Citaraću jednog slušatelja koji je rekao“ RPV liječi bolesne a daje nadu i raspoloženje zdravima“. Ta je rečenica postala neka vrsta našega mota, ali i naš podstrek. Vesele nas pozitivna reagiranja i povjerenje slušatelja.

3. Radio postajom Vrhbosna prodefilovao je veliki broj djelatnika i svakim dolaskom unošen je novi dah. Danas radio Vrhbosna ponovno ide naprijed u osvajanje medijskog prostora, ali i upušta se u vrlo zahtjevnu tržišnu utakmicu?

Tako je, nije tajna da su na  Vrhbosni radila velika imena, ljudi od znanja i umijeća koji sada rade na drugim i većim medijskim kućama, ali njihovi poćeci bili su na RPV, imali su dobar temelj. Sve je pitanje boljih uvjeta i ponude na burzi rada. A danas smo mala, probrana ekipa entuzijasta, koji vjerujemo u bolje sutra. Istina je , nemamo što kriti radimo na staroj opremi,  imamo problem sa čujnosti, potrebne su investicije, i mislim da smo jako blizu cilju. A cilj nam je poboljšanje čujnosti, ali i širenje frekvencije na veći dio teritorije.  Gledamo naprijed, to je bitno istaći. Ulažemo i ogroman napor, optimisti smo, i vjerujemo da ćemo uspjeti se zadržati, ali i preći na veći rezinu što se tiče tržišta, u vrlo skorijoj budućnosti.

4. Poznato je da je Vrhbosnu suutemeljila i Vrhbosanska nadbiskupija. Kakva je danas suradnja po tom pitanju?

Osnivač davne 1993. godine bila je i Vrhbosanska nadbiskupija. Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić je blagoslovio prostorije i djelatnike, ali nekako vremenom V. Nadbiskupija se povukla tako da danas, imamo samo HKD Napredak , što ne znači da nemamo blagoslov Vrhbosanske Nadbiskupije ili da se ne prati naš rad sa radošću i pozornošću koju zavređujemo.

5. Veliki broj slušatelja srcem sluša Radio postaju Vrhbosna. Je li razlog tomu veliko srce vaših djelatnika?

Radio je uvijek bio važan u životu pojedinaca i mislim da ga nikada nove napredne tehnologije neće istisnuti. Radio je medij sa dušom, takvi su i slušatelji. Ništa ne može zamjeniti topao, ugodan glas sa valova postaje, a koji ne može pronaći toplo srce koje će ga ćuti. Više je na cijeni od slova na papiru; radio i slušatelji dijele život, probleme, ali i radost sa slušateljima. Radio je životni stil. Tu su djelatnici sa srcem i slušatelji  koji su u kordinaciji, spoj informacija i emocija, tako fukcionira radio, to nije slučaj ni sa jednim drugim medijem. Zato će ostati živjeti, jer se ne može živjeti bez emocija...

6. Koji su to projekti koje danas i u budućnosti možemo poslušati na Radiu Vrhbosna?

RPV program počinje u osam sati puštanjem Napretkove himne, najavom programa i servisnim informacijama.  Program je raznovrstan. U podne idu vijesti, zatim  Katolički info . Imamo kontakt  emisiju koja prati aktualnosti, to je emisija Razgovor s povodom. Imamo vrlo slušan Fonograf.  Krenuli smo sa emisijom Zabavni utorak, kontakt emisija koja nudi svojevrstan glazbeni leksikon, uz učešće naših slušatelja i dobre voditelje imamo dosta dobar program ponuditi. Imamo Slobodnu Europu, Radio Vatikan...  Dosta truda ulažemo u promjenu programske sheme, krenuli smo i sa emisijom za mlade, emisija koja je posvećena samo njima, uređuju je i vode mladi. Zadaća nam je osvježiti i „podmladiti“ naše slušatelje, ako mogu tako da kažem. Po istraživanjima naši slušatelji su u dobu 40 +, i mi želimo privući i mlađu populaciju i svi su pokazatelji da idemo u dobrom pravcu. Nemojte zaboraviti da RPV ima najbolju glazbu u Kantonu Sarajevo, tu smo apsolutne vođe.

7. Kojisu problemi s kojim se surećete?

Problemi su isti kao i kod ostalih medija, kriza je, slab je odziv gospodarskih društava kad je u pitanju reklama, pa samim time i financije. Ali trenutno naš najveći problem u rješavanju je čujnost., stara oprema na kojoj radimo. Potrebne su investicije. Teško je, također,  doći i do dobrog radijskog kadra, ali eto mi imamo tu sreću da su se oko RPV uvijek okupljali kvalitetni ljudi.

8. Medijski prostor u BiH davno je rasparčan. Vrhbosna ima zagarantirano mjesto pod medijskim suncem BiH. Nastavlja te dalje punim plućima?

Danas je radio dostupan i preko digitalnog spektra, to su zasigurno pravci u kojem se treba razmišljati i gdje treba tražiti priliku za pronalazak novih slušatelja i širenja svojeg kruga djelovanja. Mi  smo mala ekipa, ali idemo dalje, dalje u pobjede, punim plućima nošeni dobrom glazbom, dobrim programom, čistoga srca, dobrih namjera s jednim ciljem, ciljem opstanka i pridobijanja slušatelja RPV-a. Radiopostaja Vrhbosna je postaja sa dušom i vjerom, i zbog toga ćemo i opstati i ostati. Mi smo svoji i na svome, nema dileme!

Snježana Dejanović-Adilović 1

Za kraj bih citirala Ernesta Hemingweja

„Nikada ne pitaj kome zvoni zvono. Tebi zvoni“ I ja kao direktor ove kuće dosljedno ću se boriti za RPV zajedno sa uposlenicima. Renome dosada nikada nije bio upitan, tako će i ostati.

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com