Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

MEĐURELIGIJSKO VIJEĆE BIH JE PRIMJER KAKO SE TREBAJU IZBJEGAVATI SUKOBI

mala jakob finci 2

Predsjednik Hebrejske općine Sarajevo gospodin Jakob Finci govori za www.hrvatski-dom.com:

MEĐURELIGIJSKO VIJEĆE BIH JE PRIMJER KAKO SE TREBAJU IZBJEGAVATI SUKOBI

Razgovarao: Anto Pranjkić

Gospodine Finci, kakvo je trenutačno sveopće ozračje u BiH iz Vašega kuta gledišta?

-Očito je da naša zemlja prolazi kroz krizni period, koji nažalost traje već duže vrijeme, a na koji ni domaći političari, a ni međunarodna zajednica nema jasan odgovor. Sve ovo se počelo usložnjavati približavanjem izbora, jer su predizborne kampanje kod nas uvijek bazirane na dizanju tenzija, homogenizacija etničkih grupa i stvaranje straha od drugih i drugačijih, koji mogu donijeti promjene.

Nedavni prosvjedi, a koji u nekim dijelovima naše zemlje još uvijek traju daju jednu prilično sumornu ali i jasnu poruku.

-Jasno je da je građanima ove zemlje „puna kapa“ i da su političari u posljednjih 8 godina, od propasti „aprilskih amandmana“ vodili zemlju u pogrešnom smjeru, deklarativno se izjašnjavajući za približavanje Evropskoj uniji, a radeći sve da od EU budemo sve dalje. Ako se još uzme u obzir da nismo uradili ni one stvari koje je NATO savez, u kome većina građana želi da vidi i Bosnu i Hercegovinu, nismo uradili, onda je očito da smo značajno zaostali na našem putu u euroatlantske integracije u koje se istovremeno svi kunu kao jedini put naše zemlje.

Jakob finci

U ovakvom ozražju u Sarajevu djeluje i Židovska općina, kojoj ste na čelu, ali i udruga La Benevolencija. Iz kuta ovdašnjih Židova kakav je život u Sarajevu?

-Već godinama sam predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, koja pored Sarajeva, aktivno djeluje u Mostaru, Zenici, Tuzli, Banja Luci i Doboju, te zajedno sa našim kulturno prosvjetnim i humanitarnim društvom LA BENEVOLENCIJA aktivno djeluje na promocije jevrejske kulture, kako one koju smo donijeli u ovu lijepu zemlju prije 450 godina, tako i one koju su Jevreji stvarali na tlu Bosne i Hercegovine. Svi problemi sa kojima se susrećemo su i problemi koji more sve građane ove zemlje, počevši od korupcije, visoke stope nezaposlenosti pogotovo mladih ljudi, malih mirovina i neredovnih plaća onima koji rade, do stalnog rasta cijena i opadanja kvaliteta života. Trudimo se, koliko je to u okviru naših mogućnosti, da pomognemo i našim članovima, i našim sugrađanima, ali nažalost, potrebe daleko prevazilaze mogućnosti  i želje da se pomogne.

Već je postalo famoznim  pitanje Sejdić-Finci.

-Implementacija presude u slučaju „Sejdić – Finci“, je po meni jednostavno pravno pitanje, koje se može vrlo lako implementirati. Međutim, kada od pravnog pitanja napravite političko, onda ste u vrlo teškoj situaciji, jer svaki političar želi da kroz ovu implementaciju ostvari i neke svoje ciljeve, a nažalost ne samo u raznim etničkim grupama, nego i unutar svakog konstitutivnog naroda postoje različite struje i razni interesi. Jedina sretna okolnost je da nema niti jedne političke opcije koja se otvoreno protivi ravnopravnom tretmanu svih građana, bez obzira na etničku pripadnost, jer je svima jasno da su u ovoj zemlji neravnopravno tretirani ne samo pripadnici manjina, nego i pripadnici konstitutivnih naroda, ako žive na krivom dijelu teritorija, kao što su Hrvati i Bošnjaci u Republici Srpskoj, ili Srbi u Federaciji BiH,

Može li se i kako razriješiti ovo pitanje a da budu „ i vuci siti i ovce na broju“?

-Mislim da može. Potrebne su dvije stvari. Malo dobre volje i više međusobnog povjerenja među političkim liderima koji su uzurpirali pravo da donesu odluku o tome. Čini se da je jedino rješenje da se cijela stvar vrati u Parlament, a sada kada se to pokušava uraditi, onda nema ni kvoruma za odlučivanje, a kamoli dobre volje da se odluka donese.

No, postoje  i svijetli primjeri suradnje. Jedan od njih je svakako Međureligijsko vijeće.

-Držim da je Međureligijsko vijeće upravo primjer kako se mogu i moraju izbjegavati sukobi, kako se mogu stišavati  tenzije i kako se može graditi međusobno povjerenje. Uostalom, sve naše religije, a sve su Abrahamove slijednice propagiraju upravo to. Međureligijsko vijeće je uspjelo da u ovih 17 godina mnogo uradi na međusobnom upoznavanju različitih religija, na njihovom boljem razumijevanju i jednostavno, učeći o drugima i drugačijima – nestaje straha od onoga što do sada nismo poznavali. Uvijek se naravno može učiniti i više, ali mislim da je put kako radi Međureligijsko vijeće i kako sada, kroz formiranje  odbora za međureligijsku suradnju u cijeloj Bosni i Hercegovini, pokušava tu ideju suživota usaditi među sve vjernike, bez obzira kojoj Crkvi ili vjeroskoj zajednici pripadaju. 

Za nekoliko dana putujete u Svetu zemlju. Kojim povodom?

-Velika mi je čast i zadovoljstvo što ću se, zahvaljujući udruzi „Sveta zemlja“ priključiti grupi hodočasnika na putu u Svetu zemlju. Znate, u praksi se često Izrael naziva „Jevrejskom državom“, ali nemojmo pri tome zaboraviti da Sveta zemlja pripada trima monoteističkim religijama i da je podjednako sveta i kršćanima, i Jevrejima i muslimanima. Obilaskom svetih mjesta najbolje vidimo koliko smo ustvari bliski, koliko su nam rituali slični i kako se to može, čak i na malom prostoru kao što je Jerusalem skladno ispovjedati. Kada se u sve to umješa politika, imamo utisak da se radi o, kako to Huntington kaže „sukobu civilizacija“, ali i tamo, kao i ovdje, civilizacije žive i jedna uz drugu i jedna sa drugom, i na taj način samo se obogaćuju i oplemenjuju. 

jakob finci 1

Što poručiti narodu BiH na kraju ovog razgovora?

-Samo zajedno, poštujući jedni druge i radeći zajedno možemo dostići ono što nam je svima cilj i želja. Uvesti Bosnu i Hercegovinu i politički u Europu, u kojoj smo oduvijek geografski i stvoriti bolje uvjete svim našim građanima za život dostojan čovjeka. Stvoriti od ove prelijepe zemlje domovinu kojom ćemo se svi ponositi, ne samo kada igra nogomet, nego svakoga dana i u svakom pogledu.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com