Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Intervju s Lukom Markešićem

mala Luka markešić 1

Napunilo se 20 godina od kako djeluje Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine. Ovaj jubilej bila je prigoda za kratki razgovor s predsjednikom HNV BiH dr. fra Lukom Markešićem:

DECENTRALIZACIJA HRVATA BIH JE NUŽNA KOLIKO I DECENTRALIZACIJA BIH U CJELINI

Hrvati uopće su poznati po čekanju da im drugi riješe probleme bez njihovog posebnog angažmana, a druge onda optužuju za sve nedaće i opasnosti. Ugroženost Hrvata BiH je prije svega njihov unutarnji problem, koji ne dolazi izvana, u biblijskom smislu Propast iz tebe Izraele (Perditio ex te Israel)

Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine slavi 20 godina svojega postojanja. Možete li povući paralelu između stanja 1994. i ove 2014. godine?

-1994. i 2014. su slične po krizi i potrebi traženja pravednog rješenja te krize. 1994. je bila godina oružanog rata. 2014. je godina pojačanog političkog i kulturnog rata. HNVBiH je sudjelovao u zaustavljanju oružanog sukoba i radi od početka na izgradnji političkog, kulturnog i vjerskog mira u višenacionalnoj državi BiH kao suverenoj i demokratskoj državi na putu u Evropsku Uniju. 

Bosna i Hercegovina je sastavljena od dva entiteta. Vi od početka svojega rada zagovarate nešto drugo?

-Po našem mišljenju, podjela BiH po entitetima je protuprirodna ovoj zemlji, jednako nepravedna na dva, tri  ili više entiteta. Mi zagovaramo od početka  kantonizaciju, regionalno uređenje po kantonima, i to cijele BiH. 

Kako vidite rješenje ustroja BiH u budućnosti?

- Treba ukloniti sadašnje pogreške entitetskog i asimetričnog uređenja, a kantone urediti kao lokalne jedinice države, a ne kao države u državi kako je sada.   

Je li neriješeno pitanje ustroja BiH i u kojoj mjeri doprinijelo sveopćoj krizi u BiH?

- Dakako da jest. Za izgradnju BiH je potreban prije svega stručan i pravedna projekt. Ovaj projekt je u sebi defektan i nemoguće je po njemu graditi zdravo društvo i državu.      

Vas optužuju da ste probosanski orijentiran. Može li se živjeti u BiH i ne biti probosanski orijentiran? 

- Normalno je da svaki čovjek kao građanin ove zemlje i države BiH  bude probosanski orijentiran. Meni je drago da me vide tako svi moji tužitelji, ja bi se drugačije osjećao uvrijeđenim i poniženim.  

Koliko su Hrvati BiH angažirani u rješavanju vlastitih problema i jesmo li uistinu ugroženi? Ako jesmo od koga?

-Hrvati uopće su poznati po čekanju da im drugi riješe probleme bez njihovog posebnog angažmana, a druge onda optužuju za sve nedaće i opasnosti. Ugroženost Hrvata BiH je prije svega njihov unutarnji problem, koji ne dolazi izvana, u biblijskom smislu Propast iz tebe Izraele (Perditio ex te Israel).     

Odavno govorite o decentralizaciji politike Hrvata u BiH. Je li to moguće postići?

- Decentralizacija Hrvata BiH je nužna jednako kao decentralizacija cijele BiH, jer Hrvati žive na cijeloj teritoriji države, a ne samo na području Hercegovine i manjih područja kao distrikta, u kojim bi živjeli kao američki Indijanci.     

Što mislite što mogu donijeti revizije Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma?

- Revizije su svakako potrebne, jer su ti sporazumi služili prije svega zaustavljanju oružanog rata, a ne pozitivnoj izgradnji mira. Konačno, njihova promjena ne znači dokidanje, nego nadogradnju i razvoj , što je u naravi svakoga živog bića, posebno čovjeka.  

Jesu li ljudi u BiH međusobno „zadojeni“ mržnjom i ako jesu u kojoj mjeri?

- Mržnja je opasnost za svakoga čovjeka, ona je u njemu posijana kao klica od početke čovječanstva, prema biblijskoj poruci o grijehu prvih ljudi, Adama i Eve. Čovjek je, pak,  pozvan da se bori protiv zla mržnje, u savezništvu s Bogom, koji je Biće mira, dobra i ljubavi.     

HNV BiH kao nevladina organizacija bavi se pitanjima društva. Što je to što kanite uraditi u skoroj budućnosti? 

- Država i društvo BiH, za koje se mi zalažemo,  jest  njihova izgradnja jedinstva u različiti, i to prema kršćanskom socijalom naučavanju, kako traži papa Ivana XXIII. u svoj enciklici Mir na zemlji (1963) – u istini, pravdi, ljubavi i slobodi. Pogrešno je, dakle, pozivati stalno Hrvate BiH na jedinstvo i zajedništvo bez prihvaćanja i izgradnje zajedništva s drugima prema tim kriterijima, kao što često ponavljaju naši crkveni poglavari. HNVBiH će zato i u budućnosti biti protiv onog jedinstva i zajedništva koje od početka zastupa HDZBiH - protivno kriterijima istine, pravde, ljubavi slobode -  koje sada nameće takozvani Hrvatski narodni sabor u Mostaru, koji je zapravo stranačka organizacija HDZBiH-a.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com