Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

INTERVJU s Pavom Šekerija

mala pavo šekerija 2

Prečasni Pavo Šekrija, biskupijski ravnatelj Papinskih misijskih djela Vrhbosanske nadbiskupije govori o konkretnim akcijama: 

SVE AKCIJE ZA MISIJE USPJEŠNO SE PROVODE

Razgovarao: Anto Pranjkić

Misija Crkve  je šira od samog zajedništva među crkvama, a ovo uvjerenje potiče mjesne crkve da usmjere  svoje zajednice prema misijskim aktivnostima. Tako svaka država  pored nacionalnog ima i biskupijske ravnatelje papinskih misijskih djela. Biskupijski ravnatelj Papinskih misijskih djela Vrhbosanske nadbiskupije je od 11. studenog 2007. godine preč. Pavo Šekerija. Brojne aktivnosti koje se provode na području biskupije bile su razlog za ovaj razgovor.

Prečasni Šekerija, što su to Papinska misijska djela?

-Papinska misijska djela su ustanova sveopće Crkve a nastala sa svrhom da pomogne djelovanje misionara u nekršćanskim krajevima. Imaju zajedničku, primarnu i glavnu svrhu promicati sveopći misijski duh u Božjem narodu kako bi on dao svoj doprinos u duhovnoj i materijalnoj suradnji u djelu evangelizacije. PMD su stablo sa četiri jednako važne grane: djelo za širenje vjere, Djelo svetog djetinjstva, Djelo sv. Petra apostola i Papinska misijska zajednica svećenika, redovnika i redovnica. Djeluju u više od stotinu zemalja. Na čelu im je Nacionalni ravnatelj što ga imenuje Kongregacija za evangelizaciju naroda, a na prijedlog mjesnih biskupa. Nacionalni ravnatelj PMD BiH je preč. Ivan Štironja. Prvi su mu suradnici biskupi preko biskupijskih ravnatelja, a onda i svi ostali članovi naroda Božjega.

Koliko je u svijetu trenutno misionarki i misionara iz BiH i u kojim zemljama djeluju?

-Znatan je broj misionara koji dolaze iz BiH, ali o točnom podatku ne možemo u potpunosti govoriti jer su neki od njih u misije odlazili iz drugih biskupija i nadbiskupija, pa ne možemo s potpunom sigurnošću reći brojku, ali sa hrvatskog govornog područja ih je oko stotinjak. Najviše ih djeluje u Africi i Južnoj Americi, ali ima ih i u Europi, Rusiji pa čak i na Salomonskim otocima.

Pavo šekerija 1

Što čovjek treba imati kako bi bio dobar misionar, a kako oni koji nisu misionari se mogu konkretno uključiti u papinska misijska djela?

-Najprije čvojek treba imati dobru volju, činiti dobro drugome. Da ima dobru nakanu i nakanu Crkve, a nakana Crkve je širenje Radosne Vijesti li evangelizacija. Crkveno poslanje ad gentes uključuje suradnju svih vjernika: Kao što je mene poslao Otac i ja šaljem Vas. (Iv 20,21) Svaki onaj koji vrši volju Božju jeste misionar. Uostalom, kao što je to činio Isus Krist. Sudjelovanje crkvenih zajednica kao i svakog pojedinog vjernika na ispunjenje toga božanskog plana naziva se misijska suradnja. Svi oni koji se žele uključiti u misijska djela a nisu misionari mogu se uključiti molitvom, suradnjom sa župnim uredom, sa uredom dijecezanskog ravnatelja PMD u određenoj biskupiji ili suradnjom preko misijske središnjice u određenoj zemlji.

Postoje li zemlje u svijetu u kojima nema katoličkih misionara?

-Postoje. Nama je sada teško navesti sve te zemlje u kojima nema katoličkih misoonara, ali otvoreno rečeno to su zemlje koje nisu otvorene za širenje Radosne vijesti tj. Evanđelja. Kao što je rekao Ivan Pavao II: u onoj zemlji u kojoj nema slobode vjere u toj zemlji nema nikakve slobode, a to su zemlje u kojima nema slobode vjere. 

Pavo Šekerija 3

Na prostorima BiH djeluje Neokatekumenski pokret kao jedan vid misionarstva. Dugo vremena kao prezbiter pratite zajednice u Maglaju i Sarajevu. Koji su osnovni problemi s kojim se susreću?

-Osnovni problemi s kojim se susreću jeste teško odricanje komoditeta. Drugo, teško je pronaći svećenike koji bi ih pratili, jer je put zahtjevan. Na tom putu se ne traži ništa drugo osim onoga što je dužnost svećenika. Traže da se jednom tjedno održava Slavlje Riječi i bilo bi lijepo da svećenici predvode Slavlje Riječi i da im održi kratku homiliju „razlomi riječ“. Posebno  traže  Euharistiju jednom tjedno tj. subotom. I dobro bi bilo da svaka zajednica ima za sebe Euharistiju i prezbitera. I tu je problem jer je teško naći svećenika koji će voditi zajednicu, dijeliti sakramente, moliti, poropovijedati a to je njegova osnovna zadaća. Drugi problem jeste što zajednice traže svaki mjesec pokorničko slavlje uz ispovijedanje i potrebno je ne jedan svećenik nego više svećenika i sada ako u jednoj župi ima više zajednica, a svaka zajednica za sebe ima slavlje onda možemo vidjeti ogromno polje rada za svećenika. I mislim da su to osnovni problemi s kojima se susreću na neokatekmunskom putu. Nedostatak svećenika koji bi vodili pojedine zajednice.

Koje su to trenutno konkretne akcije Papinskih misijskih djela BiH, a kojima upravljate Vi kao biskupijski ravnatelj?

-Konkretne akcije su: Djelo svetog djetinjstva koje obilježavamo  6. siječnja.  Pomoć djeci( školovanje, liječenje). Prikupljena sredstva se šalju u Rim, a Rim dalje raspodjeljuje prema potrebama  u svijetu. Svaka biskupija ili župa može također pokrenuti i neku posebnu akciju za tu nakanu. I  skupljeni prilog poslati u misijsku središnjicu koja će dalje slati prema ciljanom primaocu. Djelo svetog Petra apostola sa svrhom poticati cijeli narod Božji da materijalno pomaže odgoj  duhovnih zvanja u misijskim crkvama, što mi radimo u srijedu Velikog tjedna kada je  Dan posvete ulja kada svećenici daju svoj prilog na tu nakanu. Misijska nedjelja i svetski misijski dan u listopadu provodi se također sa slavljem  mise i prikupljanjem kolekte za misije. Širenje lista Radosna vijest.  Također, postoje i druge konkretne akcije kao što je akcija pjevača Belthemske zvijezde ili razna kumstva. Ali i preko misijskih kasa, prodaje čestitki i krunica. Međutim, i pojedine župe same djeluju u misijskim djelima svojim konkretnim akcijama. Tako je i Župa Presvetog Srca Isusosva prošle godine za misisjku nedjelju 26. Listopada prošle godine organizirala humanitarni ručak „Pomognimo misiju Kisongo u Tanzaniji“. Također, prošle godine za Bogojavljenje „Tanjur riže za djecu u Africi“, a ove godine za Bogojavljenje humanitarni ručak s ciljem prikupljanja sredstava za školovanje siromašne djece u Africi i drugim misijskim krajevima“.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com