Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Zastupnica Republike Hrvatske u Europskom Parlamentu Marijana Petir ističe osnovne značajke svoje politike: KRŠĆANSKI STAVOVI MLADE EUROPARLAMENTARKE

Petir 2

Svim srcem se zalažem za Europski put Bosne i Hercegovine, a za to je nužno osigurati jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. I smatram da to treba biti sastavni dio rezolucije. Za građane Bosne i Hercegovine najvažnije je da imaju uređenu i funkcionalnu državu kao njihov servis u kojem su jednakopravni i gdje se poštuju njihova prava što danas nažalost nije slučaj. Posebno pozivam na osiguranje prava i punu zastupljenost hrvatskog naroda i u tom smjeru je išla i moja izjava da mi se čini kako je Bosna i Hercegovina jednima majka a drugima maćeha. To tako ne smije biti!

 

Gospođice Petir, zastupnica ste Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu. Kako je raditi taj, rekli bi smo ovako na prvi pogled, vrlo zahtjevni ali istovremeno i vrlo časni posao?

 

-Velika mi je čast što me 43 tisuće hrvatskih državljana prefercijonalnim glasanjem odabralo da budem njihova zastupnica u Europskom parlamentu. Velika je obaveza to povjerenje opravdati i kasno noću izlazim iz zgrade Europskog parlamenta. Pred očima imam upravo to povjerenje koji hrvatski gađani imaju u mene. Posao je vrlo zahtjevan. Ali ne bojim se teškog rada i nastojim biti aktivna koliko je god to moguće. Prije nego sam došla u Parlament uvjeravali su me da kao pojedinka još k tome iz male države poput Hrvatske neću moći doći do izražaja mislim da sam mnoge svojim dosadašnjim radom kroz pokretanje inicijativa, postavljanje pitanja Europskim institucijama i konstruktivno davanje prijedloga te traženje rješenja uspješno demantirala.

 

Koliko Vas cijene u Europi dovoljno govori podatak da ste nedavno jednom sudjelovali na molitvenom doručku i na Europskoj večeri u Washington.

 

- Hvala Vam na lijepim riječima. Da na poziv Američkih senatora Robert Casey i Roger Wicker prisustvovala sam na 63 nacionalnom molitvenom doručku koji se održao početkom veljače ove godine u Washingtonu. Bio je predivan osjećaj biti u zajedništvu, molitvi s preko 3000 političara i uglednika iz cijelog svijeta. Koji su pokazali da su spremni prignuti svoja koljena pred svetim Isusovim imenom i sklopiti ruke na molitvu. Ovakvi skupovi zasigurno mogu pomoći u širenju duha tolerancije i dijaloga u svijetu u kojem još uvijek ima previše oružanih sukoba bijede gladi i suza. Upoznala sam se i susrela s preko stotinu sudionika s molitvenog doručka. Posebno bi istaknula Tony Hall bivšeg zastupnika i čovjeka kojeg zbog traženja rješenja za suzbijanje gladi u svijetu tri puta kandidiran za Nobelovu nagradu za mir. Naravno da je važan i sastanak s kongresmenicom Janice Hahn koja vodi kompu za Hrvatsku i posebno prati što se događa u Bosni i Hercegovini. Sudjelovala sam i na panel diskusiji o okviru Europske večere sa kolegom iz EPP-a Alojzom Peterleom gdje sam govorili o malenoj neformalnoj molitvenoj skupini u Hrvatskom saboru u kojem sam sudjelovala s još troje zastupnika o tome kako sam se priključila na molitvenoj skupini zastupnika Europskog parlamenta te koliko Isus znači u mom životu. Mogu se pohvaliti da sam prva hrvatska političarka koja je govorila na takvom jednom događaju.

 

Gospođice Petir, što za Vas znači transatlantsko partnerstvo za trgovinu i ulaganje?

 

- Radi se o predloženom sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i SAD-a čiji je cilj poticati razvoj oba gospodarstva olakšavanjem prodaje proizvoda i usluga u oba smjera. Mišljenje o posljedicama potpisivanja sporazuma su podijeljena. A sve su glasniji protivnici koji najčešće upozoravaju na tajnost pregovora. Većini odbora Europskog parlamenta nedavno je raspravljalo o transatlantskom partnerstvu za trgovinu i ulaganja tako zvanom tipu jer završeni osmi krug pregovora između Europske Unije i SAD-a. Zabrinjavajuće je, međutim da zastupnici koji bi u konačnici trebali potvrdit sporazum niti sami nemaju dovoljno informacija do kuda su pregovori stigli. U okviru odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u kojem sam članica uključila sam se u raspravu i zatražila da se pregovorima osigura obavezno označavanje sljedivosti hrane posebice mesa. Kako bi se zaštitilo naše poljoprivredne proizvođače i potrošače. Iako logično da Europska Unija sklapa trgovinske sporazume s drugim državama i da je interes Europske Unije osigurati bolju šansu za naše proizvođače ipak pozivam na oprez jer mislim da se čini da se kod ovog sporazuma nalazimo na skliskom terenu.

 

PetirJe li Europska Unija toliko na cijeni pa je sve više i više potencijalnih azilanata u Europskoj zajednici?

 

- Brojni ratni sukobi izrazito nepovoljna sigurnosna situacija u Africi, na Bliskom Istoku kao i siromaštvo koje su pogođene brojne zemlje tih područja uzrok su tome da je azil u Uniji prošle godine tražilo čak 530 tisuća ljudi. Europa je još uvijek ekonomski znatno razvijenija od matičnih zemalja tražitelja azila. A nudi sigurnije političko društveno okruženje. Krizna žarišta u Africi se ne smiruju, a krijumčari i trgovci ljudima sve su domišljatiji i okrutniji u svojim postupanjima. Pred fronteksom i Europskim potpornim uredom za azil je veliki izazov odgovoran na brzo rastuće trendove pritisaka na granice Europskoj Uniji. Kroz suradnju obiju agencija i potporu ostalih tijela moramo odgovoriti na nove izazove ne gubeći duh humanizma koji je utkan u temelje Europske Unije.

 

Sjećamo se kad te započinjali svoj politički put bili ste tada izrazito mlada osoba. Vidimo da je jedan od glavnih vaših prioriteta upravo zapošljavanje mladih.

 

Mladi predstavljaju budućnost jednog društva i za to je jedan od prioriteta mog rada borba protiv nezaposlenosti mladih. U Europi je šest milijuna nezaposlenih mladih ljudi, a nažalost iz Hrvatske mladi odlaze u druge zemlje u potrazi za poslom koji u Hrvatskoj ne mogu naći. Zato sam u Europskom parlamentu podržala usvajanje rezolucije za zapošljavanju mladih. Što je važno kako bi smo konačno ozbiljno i efikasno potaknuli rješavanje ovog problema. Pozdravljam i poziv iz rezolucije za efikasnom kontrolom implementacije garancije za mlade jer od šest milijardi eura do sada nije utrošeno gotovo ništa u zemljama članicama, a problem i dalje postoji. Kao zastupnica Europskog parlamenta zaposlila sam u Hrvatskoj osam nezaposlenih mladih osoba te na plaćeno stažiranje u Bruxelles uzimam po dvoje mladih mjesečno s ciljem da steknu nova znanja i iskustva koja će im u budućnosti pomoći da lakše pronađu svoje mjesto na tržištu rada. Koliko je velik interes stažiranja u mom uredu govori činjenica da imam listu čekanja od četrdeset ljudi.

 

Mora se priznati da ste vrlo aktivni. Čak Vas zanima i što nam to dolazi na tanjure često na sjednicama Europskog parlamenta i Europskih pododbora i odbora ističete i iznosite ta pitanja?

 

- Više puta sam upozorila na negativna iskustva sa smrznutim mesom koje stiže na Hrvatsko tržište iz uvoza uključujući iz nekih zemalja Europske Unije staro i po nekoliko godina te sam se založila da se uvede obavezno označavanje zemlje podrijetla mesa koje se koristi kao sastojak u hrani. Označavanje mesa mora sadržavati podatak o mjestu i datumu klanja životinje o čemu sam tražila očitovanje Europske komisije krajem prošle godine. Tako bi se izbjegle manipulacije da se smrznuto meso po nekoliko puta prepakira u međuvremenu odmrzava pa opet zamrzava što je sada slučaj jer je potrebno samo naznačiti datum smrzavanja ali ne i cijeli ciklus koji je meso prošlo. Osobno smatram da je potrebno potrošačima podastrijeti potpunu informaciju o hrani koju kupuju. Potrošači bi trebali imat puno informacija o svakom o ključnih događaja o ciklusu životinje poput mjesta i vremena rođenja, uzgoj i klanja. Takva označavanja sljedivosti sastojaka u lancu prehrane smanjilo bi se prostor za poštenu trgovačku praksu ali i evidentno izigravanje zakona. To bi bilo dobro i za potrošače i za proizvođače.

 Petir 1

I u vašim ranijim političkim nastupima u Republici Hrvatskoj evo i sada u Europskom parlamentu vidimo da često govorite o zelenom zapošljavanju. Što to u biti znači?

 

- Zelena radna mjesta koja uključuju rad s informacijama tehnologijama ili materijalima kojima se pridonosi očuvanje okoliša spadaju među radna mjesta čiji broj u Europi raste najbrže. Obuhvaćaju radna mjesta u područjima recikliranje bioraznolikosti izolacije radi povećanja energetske učinkovitosti poboljšanje kvalitete zraka tehnologije obnovljivih izvora energije procijenjeno je da bi se u zelenom gospodarstvu u razdoblju do 2020 godine moglo otvoriti čak 20 milijuna novih radnih mjesta. Zeleno gospodarstvo koje odgovorno na klimatske promjene i pomanjkanje resursa u cijelom svijetu određeno je tehnološkim inovacijama pojavom novih tržišta i promjenama u pogledu potražnje potrošača i zahtjeva industrije. Europska unija smatra da je prijelaz na zeleno gospodarstvo ključan neučinkovitu uporabu resursa i neodrživih pritisak na okoliš izazov su za dugoročni gospodarski rast. Tri su cilja u pristupu zelenoj ekonomiji, a oni se odnose na poboljšanje učinkovitosti iskorištavanja resursa, osiguranje raznolikosti eko sustava i povećanje socijalne jednakosti. Iskorištavanje potencijala zelenog gospodarstva su stvaranje radnih mjesta kroz inicijativu za zeleno zapošljavanje. Odgovor je na promjene tržišta rada uslijed prelaska na zeleno gospodarstvo koje učinkovito koristi resurse i energiju. Kao izvjestiteljica u sjeni europske pučke stranke na mišljenje koje ispred odbora za prava žene i ravnopravnost spolova u Europskom parlamentu o inicijativi za zeleno zapošljavanje pripremila zastupnica Vana istaknula sam da je Europska zajednička poljoprivredna politika usmjerena na očuvanje ruralnog prostora i standarda života obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kao okosnica održivog razvoja tog prostora. Okosnica obitelji upravo je žena i majka te kroz ovu inicijativu važno osigurati poboljšanje u položaju žena u ruralnom području i tako doprinijeti smanjivanju postojećih razlika u društvu.

 

U svojim političkim javnim nastupima ne zaboravljate niti blisku nam prošlost. Ratni zločini i Veljko Marić?

 

Što se tiče ratnih zločina moj stav je da se vi zločini trebaju procesuirati ali prema odgovarajućim zakonskim okvirima. Više puta sam zatražila od Europske komisije da nastavi štititi princip vladavine prava u svim zemljama članicama Europske Unije kao i onima koji to žele postati te da zatraži od Srbije stavljanje van snage članaka 2 i 3 zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim Srbija zloupotrebljava na čelo univerzalne jurisdikcije. Srbija si je dodijelila ulogu malog Haga i narušila svoj dignitet Republici Hrvatskoj i Hrvatskim građana posebice hrvatskog branitelja Veljka Marića. Kojeg sam prije Božića jedina Hrvatska dužnosnica ovih 5 godina posjetila u zatvoru u Srijemskoj Mirtrovici. Te sam se stvarno uvjerila da mu se krše ljudska prava. Srbija na osnovu tog pravnog hibrida može suditi građanima iz 17 članica Europske Unije koji su e borili kao branitelji u obrani Republike Hrvatske, a osim Veljka Marića u opasnosti je više od 300 branitelja zbog ovakvog zakona. Međunarodni sud pravde u Hagu donio je presudu u tužbi protiv Srbije za genocid kojom je utvrdio odgovornost za zločinačku politiku i ratni prostori Hrvatske od '91 do '95. Potpuno je neprihvatljivo da zemlja koja je bila agresor u Republici Hrvatskoj što je potvrđeno presudom danas sudi našim građanima za navodne zločine počinjene u našoj državi. Ne može Srbija sebi uzeti za pravo da otima hrvatske branitelje, a potom da im kao hrvatskim državljanima sudi za navodni zločin počinjen protiv drugog hrvatskog državljanina na Hrvatskom teritoriju. To je stvar Hrvatskog pravosuđa. Zato tražim transferiranje Veljka Marića u Hrvatsku omogućavanje poštenog suđenja i finansisku pomoć njegovoj obitelji.

 

Gospođice Petir, nas u Bosni i Hercegovini, Vi ste dirnuli u srce više puta, a posebno kada ste u javnosti otvoreno i javno rekli da Bosna i Hercegovina ne može više biti jednima majka, a drugima maćeha?

 

- Na sjednici vanjsko političkog odbora krajem veljače govorila sam o rezoluciji o Bosni i Hercegovini pri čemu sam istaknula kako smatram da je put u euroatlantske integracije izrazito važan za Bosnu i Hercegovinu. Jer će se reforme pozitivno odraziti na jačanje demokratskih institucija ali i na stvaranje pretpostavke za gospodarski razvoj. Svim srcem se zalažem za Europski put Bosne i Hercegovine, a za to je nužno osigurati jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. I smatram da to treba biti sastavni dio rezolucije. Za građane Bosne i Hercegovine najvažnije je da imaju uređenu i funkcionalnu državu kao njihov servis u kojem su jednakopravni i gdje se poštuju njihova prava što danas nažalost nije slučaj. Posebno pozivam na osiguranje prava i punu zastupljenost hrvatskog naroda i u tom smjeru je išla i moja izjava da mi se čini kako je Bosna i Hercegovina jednima majka a drugima maćeha. To tako ne smije biti.

 

I za kraj ovog našeg razgovora možete li poručiti mladima koji bi se eventualno odlučili baviti politikom, kako krenuti tim putem i što to zapravo znači?

 

- Bavljenje politikom je naporan posao koji traži stalan angažman, a često malo uzvraća. Ipak zadovoljstvo je kada vidim što se mojim zalaganjem nešto pozitivno dogodilo. Mogućnost upoznavanja velikog broja ljudi iz različitog područja interesa je jedna prednost ovog posla. Znanje i iskustvo koje možete steći kroz godine rada također je razlog za uključivanje u politički život kako na lokalnoj tako i na državnoj razini. Važno je naglasiti da upravo sad u trenucima krize mladi u politiku mogu donijeti svježe ideje i preokrenuti negativne trendove jer nisu opterećeni duhovima prošlosti. Zato pozivam mlade da se uključe u politiku jer stajanjem sa strane i ne činjenjem ne mogu utjecati na društvo i zemlju u kojoj žive.

 

Anto Pranjkić/ Radio Marija BiH

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com