Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Kulturne, povjesne i prirodne znamenitosti Zovičkog kraja

 

marici 20072009 054Izletnici se za vrijeme obilaska Zovičkoga planinarskog lokaliteta mogu obogatiti raznim pogodnostima, od tjelesnih i kulturnih pa do duhovnih vrijednosti. Ovdje ih čeka čist i prirodan okoliš, neočekivano očuvana ljepota krajolikâ i rijetko viđeni prizori smjenjivanja brdsko-dolinskih prizora koji se mogu obuhvatiti jednim pogledom. Tu je i mnoštvo pogodnih kota s kojih se širi pogled u beskraj razigrane posavske i slavonske ravnice.

Taj pogled otvara ljudskoj duši vezu s vječnošću iz koje nam dolazi, upravo kroz ovu ljepotu, poruka s nebeskih visina, u kojima vječno traje život u svoj svojoj ljepoti i bogatstvu.

 

 

bukve slamovacOsim toga u okolici rastu brojne vrsta ljekovitih trava, a u etno-selu Gornjem Slamovcu, u proljetnom, ljetnom i jesenskom razdoblju, može se vidjeti, nažalost, dosta zapuštenih autohtonih stabala starih trešanja, šljiva, jabuka i krušaka. One dozrijevaju napuštene pa kao da jedva čekaju nekog prolaznika kako bi ga počastile svojim cvijećem i plodovima. Druge prirodne znamenitosti su svakako nezaobilazne stoljetne, hrastove i bukove šume koje se bore sa čovjekovom potrebom i grabežljivošću, kako bi što dulje opstale i veselile dobronamjerne posjetitelje. Na ovome su prostoru vidljivi i drugi prirodni fenomeni. Odmah iz sv. Juraja, ispod Pećina krije se povelika špilja u kojoj se može skloniti za vrijeme većega nevremena, ali i potražiti debela hladovina.

 

Zanimljivo je i Cvjetanovića brdo sa stijenom s koje puca pogled, kako na valovitu šumom obraslu Majevicu, tako i prema beskraju spomenutih ravnica. Na putu pored Štrepačke rijeke, ako se sa Granaša spustimo, ili ako uz rijeku pođemo prema istom, nadomak samoga sela, susrećemo se sa majdanom ogromnog vodenog kamenja, što je ostalo na površini zemlje, nakon povlačenja Panonskoga mora, ili uvira neke velike rijeke što ih je milijunima godina na tim mjestima salijevala. Štrepačka rječica je lijepa i čarobna u svako doba godine. U nju se u najsušnijem periodu godine slijeva mnoštvo malih izvora koji bi se mogli urediti za ljubitelje prirode i životinjska pojila i za okrepu drvosječama.Žeđ se može utažiti i na mnoštvu njezinih brzaca koji se probijaju preko stijena što ih ona godinama teše i pere.

Vodopadi

Od duhovnih i kulturnih spomenika najvažniji je župni kompleks u Zoviku: - Stara i nova crkva, [Stara crkva stoji neobnovljena, ali je nekoliko stručnih domaćih i inozemnih umjetnika-arhitekata i povjesničara umjetnosti govorilo o njezinoj ljepoti i autentičnosti. Neki njezinoj ljepoti daju prednost u odnosu na novu crkvu. - Nova crkva je obogaćena i sa nekoliko vrlo uspješnih umjetničkih djela: Put Križa od 14 slika (ulje na platnu), akademskog slikara J. Labaša iz Zagreba. Zanimljiv je i kip sv. Franje sa pticama (drvo) rad akademskog kipara Petra Dolića. Sve izgleda tako kao da sv. Franjo dolazi sa neba ili polijeće u nebeske visine u pratnji jata koje se s njim zajedno seli u toplije nebeske ili zemaljske krajeve.

Eto mjesta, za lijepu molitvu za sretan obilazak i odmor u susretu sa prirodom koju nam je Bog stvorio za uzdržavanje, materijalnu i duhovnu okrepu našega života.] - Obnovljena preko sto godina stara župna kuća u kojoj je planiran zavičajni etnografski muzej. - Kapele sv. Roka i sv.Juraja su također inspirativne! Posebno se ističe kapela sv. Juraja koja stoji na jednoj uzbrdici kao domaćin koji dočekuje zovičkoga gosta-namjernika: dobroga blagoslivlja, a zlonamjernog opominje! - Velik broj starih, neočekivano očuvanih starih kuća koji domaćini brižno održavaju, ali koje trebaju stručne konzervatore kako bi se zaštitila autentičnost bosanske-katoličke arhitekture ovoga prostora. - Pravoslavna crkva (mala) u Kalajdžijama. Obnovljena izvana i unutra, s naglašenom ljepotom ikonostasa. - Dobro očuvana Stara begova kuća (konak) u Štrepcima. Spomenik bosansko-muslimanske arhitekture koji nije obnovljen, ali je nova i stara crkva zovikpristupačan. - Za vjerski turizam zanimljiva je Gospina kapela u Donjoj mahali. Kod nje se okupljaju mještani na molitvu krunice i obavljaju svoje zavjete Gospi, jer postoji dugogodfišnje da se na tom mjestu u teškim poratnim godinama (nakon Drugog svjetskoga rata) dvjema djevojčicama ukazala Bogorodica. Djevojčice su predskazale dan svoje smrti, što i dandanas mještane drži u uvjerenju da se tu radilo o pravim Gospinim ukazanjima. - Nekoliko lokaliteta za kojie se vezuju uobičajne legende: - Vilin dubak na stijenama iznad Štrepaca( u kojem su vile držale malu djecu prije nego što prohodaju), lokalitet vezan za narodno predanje o vilinskoj krađi muške djece kojim je vjerojatno objašnjavana smrtnost dječaka. - Draškova pećina iznad Marića u kojoj je u novije vrijeme živio pustinjskim životom čovjek imenom Draško, otuđeni osamljenik koji je svojim načinom života izazivao interes lokalnoga stanovništva. - U blizini njegova skloništa je kraška jama– Zveka iznad koje su se posjetitelji rado zadržavaju bacajući kamenje u njen ambis iz koga dolazi glasna tutnjava koja nastaje od udara bačenoga kamena. - Na gornjem lokalitetu se nalazi potok sa svojim malim slapovima, koji su posebno lijepi u proljeljeće kada je potok bogatiji vodom i raznim proljetnim raslinjem na kosinama iznad potoka.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com