Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Etnografija i ideologije: Nove uloge drevnih simbola

svastika

Nepoznavanje povijesti o i oko svastike izazivaju zgražanja

U hrvatskom tisku objavljene su fotografije, snimljene za maturantski godišnjak, koje su zgrozile našu javnost - bez mnogo objašnjenja. Ma kakva bila namjera tih fotografija, pogrešno je tvrditi da one prikazuju nacističke simbole, tim više što je na svim fotografijama prikazan jedan te isti križ pa je senzacionalizam vijesti vidljiv i iz stavljanja križa u množinu

Marko je KOVAČIĆ, u VIJENCU, novinama Matice hrvatske, za književnost, umjetnost i znanost, od 17. srpnja 2008. godine, napisao sjajan analitički tekst o kukastom, “i njemačko-fašističkom”, križu svastika. U uvodnom je dijelu teksta naglasio: “Većina ljudi, (s izuzetkom dobro upućenih i obaviještenih – op. N.J.I.), ne želi čuti ništa o zlodjelima pozitivaca ni o dobročinstvima negativaca. Povijesne osobe i simbole dijele, kao i likove iz bajki i crtića, na dobre i zle. Nastojanje da se odstupi od takvih stereotipa zahtijevalo bi intelektualni napor, a lakše je ne misliti ili to činiti masovno pa tvrditi da je posve jasno što se mislilo pod nečim. Čini se da je dio ljudi zbog intelektualne tromosti izgubio mjeru stvari, a za njima se povode ili ih na to potiču mediji pa i zakoni.

Svastika stara koliko i čovječanstvo

U nastavku KOVAČIĆ, objašnjava: Simbol koji nazivamo svastikom (kukasti križ – op.N.J.I.) star je koliko i čovječanstvo; stariji od egipatskog anka na primjer,  od sanskrta, odakle i dolazi ime svastika, svakako stariji od godine 1933., nacizma i svega zbog čega danas izaziva zgražanje, a jednako je stara i zabuna oko toga na koju stranu trebaju biti okrenuti krakovi svastike, koje duljine i pod kojim kutom trebaju biti. Stoga je za lijevo orijentiranu varijantu u 19. stoljeću predložen termin svastika, prema već postojećoj distinkciji u Indiji, gdje se naziva i sathio.

Svastike, sauvastike, kukasti križevi i tomu slično u svim su se inačicama rabili kao simboli, talismani ili kao puki ukras u nebrojenim kulturama, narodima, religijama i vremenima. Rabljeni su u doba neolitika, brončanog i željeznog doba, nalaze se među znakovima pisma pronađena u Vinči, u iskopinama u Mohendžo Daru i Rangpuru, u sjevernom Sudanu, na Kavkazu, gdje su se rabili u Kobanskoj kulturi, na elamskom posuđu s lokacija u Iranu. Svastikom su se služili Sarmati, Skiti, pronašao ih je Schliemann iskapajući Troju i njome ukrasio ogradu svoje kuće u Ateni, vidljive su na starogrčkim vazama, (bosanskim stećcima – naglasio N.J.I.), u feničkim iskopinama na Cipru, ima ih u ranim sinagogama, rabe se u bizantskoj i ranokršćanskoj umjetnosti, nalaze se u hinduističkim, budističkim i džainističkim krajevima, u Indiji, Indokini i drugdje. Njima je ukrašen pod katedrale u Amiensu, a svastika se nalazi i na zastavi panamskoga naroda Kuna. U Grka se taj simbol zove tetragammadion, u Baska lauburu, u Japanaca manji, a u Slavena kolovrat, popularan motiv na uskršnjim jajima. Očito bi bila potrebna opsežna komparativna studija da se pobroji gdje se sve rabila i rabi svastika.

Nacistički plagijat

Neobjašnjivo je kako su svi ovi narodi došli do istog simbola, udaljeni prostorom i vremenom, što ostavlja prostora za teorije o Atlantidi, ali je objašnjivo kako su nacisti došli do njega – plagirali su ga. Riječ nacizam nespojiva je sraštenica riječi nacionalizam i socijalizam, (naglasio – N.J.I.) nacistički pozdrav preuzet je od Rimljana, pridjev arijevski u nacista je poprimio pogrešno značenje i brka se s pridjevom arijski, a slično je zlorabljena i svastika. Kako je moguće da smo kadri zaboraviti na takav krupan dio povijesti čovječanstva, tolika tisućljeća i tolike narode i religije samo zato što je neka izopačena ideologija nakratko prisvojila i zloupotrijebila njihov drevni simbol? (naglasio – N.J.I.) Nacistički okultisti nisu mogli ni sanjati kakav će učinak njihov izbor simbola ostaviti na ljude 21. stoljeća i kakvu će buru izazvati svako njihovo pojavljivanje, ali - bili bi vjerojatno zadovoljni da to vide. (naglasio N.J.I.) Kakve god varijante svastike postojale, pravilo je jedino da su se nacisti služili isključivo onom orijentiranom na desno tako da se jasno vide dva ukrštena slova S, dakle obrnuto od one na spornim maturantskim fotografijama. K tome nacistička svastika nije bila položena vodoravno i nalazila se u bijelom krugu na crvenoj podlozi.

U hrvatskom tisku objavljene su fotografije, snimljene za maturantski godišnjak, koje su zgrozile našu javnost - bez mnogo objašnjenja. To je po svemu sudeći bio povod Kovačićevoj i redakcijskoj obradi ove teme. Ma kakva bila namjera tih fotografija, pogrešno je tvrditi da one prikazuju nacističke simbole, tim više što je na svim fotografijama prikazan jedan te isti križ pa je senzacionalizam vijesti vidljiv i iz stavljanja križa u množinu

“Neukima se može pružiti obavijest, ali ne treba njihovu neznanju dopustiti da drugima diktira mišljenje i emocije, a pogotovo to nemojmo dopustiti ideolozima nekih vremena koja bismo najradije poništili,” zaključio je i poručio, na kraju, Kovačić.

Priredio: N.J. IVANOVIĆ

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com