Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Nepoznati Teheran

mala 1

Prijestolnica Irana, Teheran je metropola s više od 7 milijuna stanovnika, a u aglomeraciji s okolnim područjima tu živi oko 12 milijuna ljudi. Jedan je od najljepših glavnih gradova svijeta, čemu svjedoči i nekoliko – nama “zapadnjacima” - manje poznatih činjenica, koje ćemo ovdje predstaviti.

Iako većina njegovih stanovnika jesu šiiti, u Teheranu živi afirmirana kršćanska manjina. Na njegovom području nalazi se stotinjak crkvi, od čega je polovica aktivnih. Većina ih pripada Armencima, koji su najveća kršćanska manjina. Oni u Teheranu posjeduju brojne kulturne centre, škole, knjižnice i sportske komplekse.

2
U gradu se nalazi nekoliko zoroastrijskih hramova i 28 sinagoga.

Teheran je jedan od najzelenijih glavnih gradova; u njemu se nalazi oko 700-800 dobro održavanih parkova.

3
Park Tulipana

4
Park Djevice Marije u središtu grada 

Teheran je najveće i najvažnije znanstveno i obrazovno središte Irana, države u kojoj se obrazovanje tradicionalno smatra velikom kulturnom vrijednošću i koja od kraja 2000-ih bilježi najveći znanstveno-tehnološki rast u svijetu. Stopa pismenosti u Teheranu je skoro stopostotna.

5

Teheranska podzemna željeznica jedna je od tri najprometnije u svijetu, a smatra se jednom od najčišćih. Po stanicama su izložena brojna umjetnička djela. Većina automobila i vozila javnog prijevoza proizvedeni su u Iranu.

6

U Teheranu postoji veliki broj umjetničkih galerija i više od 60 muzeja. Unutar sveučilišnih kompleksa nalaze se stotine knjižnica, a u gradu djeluje još 20 velikih javnih knjižnica.

7

Svi podaci u ovome tekstu preuzeti su s Wikipedije. Pitanje je kako oni koji često, podcjenjivački, Sarajevo nazivaju Teheranom, nisu se potrudili da pronađu ove i slične podatke. Tada bi znali da nazvati neki grad Teheranom predstavlja zapravo kompliment.

Preuzeto sa Prometej ba/Wikipedija

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com