Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

U tuzlanskoj Galeriji „Kristian Kreković“ otvorena izložba fotografije Faruka Ibrahimovića

mala 1 DSC5366y-

U četvrtak je, 3. travnja, u Umjetničkoj galeriji „Kristian Kreković“ u Tuzli, u okviru suradnje Franjevačkog samostana i HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla, otvorena izložba umjetničke fotografije autora Faruka Ibrahimovića. Riječ je o nesvakidašnjem umjetniku čiji je životni poziv prevođenje s engleskoga jezika. Izložba je naslovljena kao „metamorfoza realiteta“ što ovome tipu umjetničke fotografije najbolje odgovara.

Naime, prva je autorova zamisao bila svoje fotografije izložiti u Grazu, ali, budući da njegovi prijatelji nisu imali prigodu vidjeti ovaj tip fotografije, odlučio se na tuzlansku premijeru. Svih je 25 izloženih fotografija nastalo iz čiste Farukove mašte, tako što je jednoga dana sjedeći u jednom od tuzlanskih kafića, odlučio okom fotoaparata zabilježiti svakodnevicu koja je zadobila novi oblik zato što je gradsku vrevu fotografirao kroz plastičnu imitaciju stakla. Tako je uspio realistične prizore, uz pomoć orošene i plastične prepreke, pretočiti u nadrealistične fotografije. 

- Svaku je od ovih fotografija moguće promatrati zasebno kao pogled kroz prozor, kao da sjedim u prostoriji i gledam prolaznike kroz zamagljeno staklo. Plastika je tako dobila neprirodan izgled. Stoga fotografije djeluju nadrealistično. Mnogi mi ne vjeruju da za svoje fotografije ne rabim photoshop – program. Ja za to nemam potrebe. Dovoljna mi je duga ekspozicija i razlika u temperaturi između unutrašnjosti i vanjskog prostora koja je stvorila orošenost, a upravo to mi pomaže stvoriti nestvarne fotografije. Vi ne prepoznajete likove, već jedino vidite ljudske figure, kazao je autor izložbe Faruk Ibrahimović. 

1 DSC5372y-

Za one koji žele doživjeti ugođaj – kako netipični fotograf ocjenjuje svoje fotografije – „reale u ireali“, mogu doći u subotu, 12. travnja, u Međunarodnu galeriju portreta gdje će isti umjetnik predstaviti svoju monografiju i otvoriti još jednu izložbu  – ovaj put slavljeničku, koju su njegovi učenici fotografije i prijatelji priredili njemu u čast. Riječ je o 50 njihovih fotografija, a jednu je od njih poslao Farukov prijatelj iz Indonezije. Kako nam sam Faruk govori, svaka od tih fotografija koje će biti izložene, ima svoju priču. Priču kojoj se kraj ne nazire.  

M.B.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com