Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

U Sarajevu održan 7. Sabor HNV BiH SNAŽNO I HRABRO U BORBU ZA USTAVNE PROMJENE

sabor hnv

SARAJEVO- Ugledni društveni radnik i umirovljeni sveučilišni profesor dr. Marinko Pejić, novi je predsjednik HNV BiH. Tako su članovi ove organizacije odlučili na 7. redovitom saboru koji je održan 21. veljače ove godine u Sarajevu. U četverogodišnjem mandatu dužnost dopredsjednika obnašat će fra Petar Matanović( predsjednik Podružnice u Brčkom) i Luka Šoljan, umirovljeni projekt-koordinator nekih međunarodnih organizacija iz Sarajeva. Novi UO sastavljen je od 15 članova, a koji su birani po principu teritorijane zastupljenosti.

 

Prema riječima novoizabranog predsjednika HNV BiH prof. Dr. Marinka Pejića, ova će organizacija u narednom periodu posebnu brigu voditi o potrebi ustavnih promjena u našoj zemlji, povratku prognanih i problemima mladih. Između ostalog, za medije je dr. Pejić rekao i to:

 

- U prvi plan rada će nam i dalje biti ustavne promjene. Potrebne su nam promjene po mjeri svih koji žive u ovoj zemlji, ali promjene koje će zaustaviti iseljavanje ljudi i našeg naroda iz Bosne i Hercegovine koji sele iz ekonomskih razlog, Mnogi pričaju o jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali ja postavljam i pitanje jednakopravnosti Hrvata unutar samog hrvatskog korpusa. I na ovom planu ćemo morati dosta raditi - dodao je Pejić u predstavljanju programa rada u idućem četverogodišnjem mandatu.

 

Ovogodišnji sabor je održan pod sloganom „Snažnim reformama za europsku BiH“. S tim u vezi predsjednik radnog predsjedništva Sabora Stipe Prlić je kazao:

 

- Ove godine ćemo poslati poruku da bez sveobuhvatnih reformi, ustavnih i ekonomskih, BiH ne može ići naprijed.

 

Prema njemu, HNV će i dalje biti jedna od najsnažnijih intelektualnih organizacija hrvatskog naroda u BiH, te će u idućem razdoblju dodatno pomoći svojim radom kako bi BiH bila istinski europska zemlja. Jedan od osnivatelja HNV BiH prof. Dr.Ivo Komšić je istakao važnost HNV u BiH:

 

- Ovo je istovremeno 21. godišnjica od postojanja HNV, konstituiranog na Saboru 6. februara 1994. godine. Znamo da je taj sabor bio preloman u mirovnom pregovorima o BiH i da je zahvaljujući prijedlogu koji smo tada ponudili međunarodnoj zajednici došlo do Washingtonskog sporazuma i prekida barem jednog dijela rata u BiH, na temelju čega je stvorena mogućnost da se rat prekine u Daytonu - kazao je Komšić.

17 sabor hnv

Prije nego će se pristupiti izbornom dijelu Sabora razmatralo se izvješće o radu u sklopu kojega su predstavnici organizacija s terena iznosili svoje viđenje aktualnog trenutka, o čemu za područje Brčkog svoje impresije izrekao predsjednik Podružnice HNV u Brčko distriktu i novoizabrani dopredsjednik HNV BiH fra Petar Matanović, također jedan od osnivatelja HNV-a. Uz njega brčansku Podružnicu su predstavljali i članovi UO Podružnice Petar Vrhovac, Dubravko Barišić, Ivo Anđelović i Anto Pranjkić.

 

Anto Pranjkić

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com