Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

6 najboljih i najgorih u 2013. godini

Happy-New-Year 6zPred kraj 2013. godine, u trećoj godini Prometeja, objavljujemo naš izbor po pet ličnosti iz Bosne i Hercegovine (ili izravno povezanih s našom zemljom), te po jedan kolektiv, koji su se istakli pozitivnim primjerom odnosno negativnim primjerom u ovoj godini. Mnogi za koje bi se očekivalo da ponesu titulu antiličnosti nisu se našli na tom mjestu, jer se ništa dobro od njih ionako nije očekivalo, ni u ovoj godini niti ikada; onima koji su se istakli poštenim i predanim radom, želimo da i ubuduće nastave biti takvima.

 

DRUŠTVO I OBRAZOVANJE

Najgori: Nino Raspudić

Hrvatska desnica dobila je u njemu svoga službenog ideologa i najistaknutijeg advokata, lukavog filozofa koji svojim sofizmima vješto izokreće činjenice i zaobilazi argumente. U sljedećoj godini želimo da konačno objavi dugoočekivani spisak „nekolicine bosanskih daidža“ kako bismo konačno doznali ono što samo on „zna“: da u BiH postoji skupina svećenika-franjevaca koji se zalažu za svođenje Hrvata na građane nižeg reda.

nino-raspudic-5-lg

 Najbolji: Nerzuk Ćurak

 Ukratko: intelektualac, jedan od rijetkih „preživjelih“ predstavnika te vrste, koji se nije umorio kritički analizirati bijedno stanje u našoj zemlji, i pri tome ne držati ničiju stranu.

nerzuk curak 5934fwe

NOVINARSTVO

Najgori: Fatmir Alispahić

Kada je jedna voditeljica BHT-a upitala Fatmira Alispahića, u jednoj dijaloškoj emisiji, „da li u BiH ima skrivenog fašizma“, dala je priliku ovome magistru da po tko zna koji put krene u svoje antihrvatske i antisrpske litanije. I pri tome je ona kriva više od njega: gdje ćeš jednoga otvorenog fašistu iz BiH pitati da li u BiH ima skrivenog fašizma!? A Fatmir je i kroz 2013. nastavio već dobro utabanim stazama mržnje prema svemu što se ne uklapa u njegovu viziju Bosne i njegovo shvaćanje islama. Primjera njegovih izljeva mržnje je bezbroj.

fatmir alispahic4lg

 Najbolji: Drago Bojić

Veličina nekoga čovjeka ne može se mjeriti time da je bio žrtva, čak niti time čija je žrtva bio. Zato ni dr. fra Drago Bojić nije na ovome mjestu zbog toga što je ukazom provincijala Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana smijenjen s mjesta urednika Svjetla riječi i profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, nego zato što je jasno i beskompromisno govorio istinu o svemu o čemu su mu postavljana pitanja. Odgovarajuće reakcije Šteke, Gavrana, itd, samo su logična posljedica toga.drago bojic ylue9

 POLITIKA

Najgori: Zlatko Lagumdžija

Prošle godine na prvom mjestu naše liste najgorih ličnosti. Uz sve ono što je o njemu rečeno prošle godine, i uz mnogo šta što bi se imalo dodati kao autentični proizvod u ovoj, napomenut ćemo njegov zajednički tekst sa turskim ministrom vanjskih poslova Davutogluom, u kojem je falsificirao nedavnu povijest i manipulirao brojem mrtvim, te iskazao podršku teroristima (popularno zvanim pobunjenicima) koji su od Sirije napravili dolinu krvi.lagumdzija-jizr8fhe21i2t457

 Najbolji: Nema nitko!

Nakon što je nominalna socijaldemokracija uništila i svaku nadu u skorašnju bolju budućnost ove zemlje, došli smo do stanja apsolutnoga beznađa. Od nacionalnih stranaka se ionako nemamo čemu nadati, a velike "ne-nacionalne" su - dokazale su to - podjednako loš proizvod. Teško da postoji netko od koga bismo se nadali da bi mogao povesti BiH u bolju budućnost.

RELIGIJA

Najgori: Lovro Gavran

Feuerbach bi imao dobroga dodatnog materijala za svoju filozofiju i stav da je čovjek stvorio boga na svoju sliku i priliku, da je upoznao ovoga provincijala Bosne Srebrene. Ponašajući se kao Božji ministar unutarnjih poslova planete Zemlje, proveo je čistke nepodobnih i nepoćudnih (najpoznatiji je primjer Drage Bojića, a ima ih još!), te se potrudio da zvanični kurs Bosne Srebrene konačno postane prihvatljiv i dobar vrhu HDZ-a i braći Š.Š. i V. Ćoriću. Nažalost, nakon mnogo stoljeća u kojima je vrijedila kao duhovna vertikala i moralni oslonac ljudi u BiH, drevna kuća Bosne Srebrene polako ali sigurno prokišnjava, a i temelji joj se drmaju.

lovro gavran u954zu8

 Najbolji: Jorge Mario Bergoglio

- Papa Franjo Odmah po izboru za poglavara Rimokatoličke crkve, (a samim time i za vjerskog poglavara oko pola milijuna katolika u BiH), Bergoglio je pokazao da je odlučio biti blizak onima od kojih je Crkva često bila jako daleko. Uzeo je ime po Franji Asiškome, živi skromno, potpuno je pomirljiv prema onima koje društvo odbacuje, onima koje mnogi vjernici osuđuju iz svojih "moralističkih" visina; pred njim strahuju kardinali, biskupi i svećenici koji su izabrali svećeništvo radi karijere. Kritizira kapitalizam i neoliberalnu ideologiju.

papa franjo slika00x300

 

 KULTURA

Najgori: Rusmir Mahmutćehajić

Ugledni bosanskohercegovački intelektualac i prvi predsjednik Međunarodnog foruma Bosna, u prvi mah se čini da može biti od koristi na kulturnoj sceni u BiH. Ako ga se malo pozornije prati, može se lako vidjeti da se iza 'velikih' riječi, obojenih najčeše metafizičkom bojom, krije obični nacionalistički ideolog. To je potvrdio jednim svojim kompromitirajućim esejom o našem nobelovcu Ivi Andriću (naslov eseja: “Andrićizam: estetika za genocid“) iz srpnja ove godine. Esej je objavljen u uglednom američkom časopisu East European Politics & Societies. Ovim je bošnjačka nacionalistička satanizacija Ive Andrića izišla na međunarodnu scenu.

rusmir-mahmutcehajict543433t5

 Najbolji: Faruk Šehić

Za svoj roman Knjiga o Uni Šehić je 2012. dobio regionalnu nagradu „Meša Selimović“, a 2013. nagradu Evropske unije za literaturu. Svakoga tjedna piše kolumne za magazin BH Dani, gdje na potresan način ponire u stanje generacije uništene ratom i poslijeratnim beznađem. „Težak“ ali vrijedan pisac.

faruk sehic-main

 KOLEKTIVI

Najgori: Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

Uklanjanje, točnije: razbijanje, tabli s dvojezičnim natpisima nije bio kraj aktivnosti ovoga famoznog stožera. Vođeni svojim iracionalnim (ili karijeristički motiviranim) antisrpstvom, skupili su i potpise za referendum o ograničavanju prava nacionalnih manjina (čitaj: Srba), čime bi neka manjinska zajednica (čitaj: srpska) imala pravo na svoj jezik i pismo samo tamo gdje je većina. Pri tome, kojeg li licemjerja, oni kažu da ne žele ništa drugo doli samo uskladiti hrvatsko zakonodavstvo za zakonodavstvom većine zemalja Evropske unije. Dobro, ako je tako, predložimo im jedan test principijelnosti: neka traže da Hrvati u BiH prestanu biti konstitutivan narod jer to nije u skladu sa zakonodavstvom većine zemalja Evropske unije.

josic-3-lg

Najbolji: Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Naša reprezentacija prvi put se plasirala na jedno veliko natjecanje. U svojoj grupi osvojili su 25 od 30 mogućih bodova, a na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrat će u grupi s Argentinom, Iranom i Nigerijom.

reprezentacija-bosne-i he

Preuzeto sa: Prometej.ba

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com