Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Peta obljetnica od smrti fra Petra Anđelovića 14.1.2009-14.1.2014.

120131058.13 mn 1

Fra Petar Anđelović

U SJEĆANJU

Kad iz naših života ode drag čovjek, dugo u sebi nosimo bol i svijest o gubitku. Nema toga ohrabrujućeg psalma koji može utješiti dušu onoga koji žali i umanjiti njegovu tugu.

Pobožan čovjek moli, ali nije baš uvijek najiskrenija njegova molitva. Rado bi postavio pitanja na koje mu nema tko odgovoriti i od kojih bježi, uplašen zbiljom koja ga, u svojoj nedorečenosti, zbunjuje.

A uobičajena pitanja tipa: zašto baš on, ili zašto na taj način - nisu pitanja pobožnoga čovjeka. Kažu nam: to je grijeh!

Još kažu: lako je pobožnim ljudima. Oni sve lakše podnesu.

Imam puno pitanja i nije mi lako. Ne podnosim svoju bol nimalo lakše od drugih!

Prije pet godina ostao sam bez prijatelja. Ostao sam bez brata.Bosna je ostala bez prijatelja. Bosna je ostala bez brata.

Otkud Bosni brat i može li jedna zemlja imati brata? Fra Petar Anđelović bio je (i) Bosni brat. Bosna je zemlja koja ima puno braće. Brat je „zanimanje“ velikoga broja bosanskih ljudi, fra Petrove subraće. U Bosni se osjeća praznina otkako ju je fra Petar napustio.

Ali ja danas neću pisati o bosanskoj tuzi. Pisat ću o sebi i o onoj svojoj praznini u srcu, koja već pet godina stoji kao trn zabodena i, kad god mi zatreba savjet, kad mi zatreba netko tko me razumije bez velike priče, kad sam usamljen pa bih nekome telefonirao, praznina se ispuni bolom kao prvoga dana kad je otišao.

Mudri kažu da vrijeme liječi rane. Život nas uči da ima puno onoga što mudri kažu - a nije tako. Ja znam da nije. Ima rana koje su stalno otvorene. Pjesnik kaže: „zgiboh od boli nepreboli!“

Kad je netko u Bosni muško, pa još muško u godinama, ne priliči mu pokazivati tugu, pa ni o njoj otvoreno govoriti. Kad mislim o našim životima i mukama što smo ih zajedno proživjeli, kad mislim o našim uvjerenjima, ljubavi prema ljudima i o našim nadama, dođe mi da iskopam jamu i ispustim sve ono što pet godina u srcu nosim. Bio bi to jedan krik, plač odrasloga čovjeka za prijateljem, za bratom. Zamišljam da bi iz te jame izrasla vrba, pa bi netko napravio sviralu koja bi „uglazbila“ priču o jednom životu, o životu čovjeka, jednoga od nas – o životu fra Petra Anđelovića! Bilo bi mi lakše.

Brat

Video uradak FTV dio I. U spomen na fra Petra Anđelovića

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com