Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Dnevnica po održanoj sjednci i putni troškovi

thumb images

Za koliko smanjiti vijećničke i zastupničke paušale, te ministarske plaće?

Dnevnica po održanoj sjednci i putni troškovi Stranka

Novi socijaldemokratski pokret BiH je 25.02.2014. godine medijski plasirala prijedlog kako bi vijećnicima u Tuzli trebalo smanjiti paušale za 50 posto. Prijedlog su obrazložili podatkom kako pojedinci za rad u vijeću i komisijama primaju od 800 do 1.500 konvertibilnih maraka. Tuzlanski novinar Mehmed Meša PARGAN je, na internetu, objavio ideju da županijski, federalni i državni ministri ne bi trebali imati veće plaće od sveučilišnih profesora. Paušale i ostala primanja zastupnika nije spominjao. Osobito ne onih koji zastupničke dužnosti obavljaju profesionalno, znači za plaću.

U Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine ima zastupnika čija primanja dostižu i 5.000 maraka, jer često beru paušale ili plaće u zastupničkim parlamentima županija i Federacije. Ministri su inače profesionalci, a federalni i državni koji žive van Sarajeva, a obnašaju ministarske dužnosti, još primaju novce za odvojeni život (od obitelji) i za plaćanje stambenog smještaja. Uz sve to idu iznosi za reprezentacije i mobitelske troškove... Međutim, pučki izabranici na svim razinama troše prorčunske novce koji su na prvi pogled simbolični. Ilustracije radi u stankama sjednica vijećnici, zastupnici, činovnici koji nazoče sjednicama i članovi vlada besplatno dobijaju jelo i piće.

60914166

Za isti dan imaju i tzv. naknade za topli obrok (jelo), mada bi ispravnije bilo kazati za dopunski dnevni obrok. Na prvi pogled to je beznačajno i skretanje pozornosti na ove iznose znače sitničarenje, jer burek ili sirnica koštaju samo jednu marku, a isto toliko koštaju kave, sokovi, mineralne vode. Međutim, ako se ima na umu podatak, koji je izračunao jedan dobro upućeni dužnosnik, za „sitnice“ koje se pojedu i popiju tijekom održavanja sjednica općinskih vijeća u Federaciji BiH godišnje se potroši 150.000 KM, a možda i više. Ako je suditi po narodnoj poslovici „zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača“, onda jedenja i pijenja o proračunskim troškovima, tijekom održavanja sjednica zakonodavnih i izvršnih organa vlasti nisu sitnica. Obzirom na to da u BiH imamo puno, puno siromašnih, gladnih i bosih, a novaca nema, nameće se pitanje kako namaknuti nedostajuće iznose novca. Makar to nekome izgledalo drsko, drastično, bezobrazno ili glupo autor ovih redova odgovara VRLO LAKO.

images 1

 

 

8648a8d76931a0231c4b12dcfb1f8c26

Općinski vijećnici, županijski, federalni i državni zastupnici ne bi trebali primati nikakve paušale, nego dnevnice za svaku održanu sjednicu, putne troškove i plaćanje spavanja, kada je to nužno, ali u hotelima sa maksimalno tri zvjezdice. Ukoliko ogladne ili ožedne, dok traju sjednice, te sitnice mogu platiti od dobijenih dnevnica. Mnistri bi trebali primati manje plaće od sveučilišnih profesora, jer manje znanja imaju, a i manje rade. Istina, predloženi iznosi, odnosno smanjenja dužnosničkih primanja, su više nego drastična u odnosu na postojeća. Međutim, oni koji se busaju domoljubljima morali bi prihavtiti politička djelovanja i za simbolične iznose. Ovakvom štednjom u samo jednom četvorogodišnjem mandatu uštedama bi se obogatili mirovinski fondovi, namaknuli novci za pružanje potpora zapošljavanjima i poboljšanje financijskog stanja u zdravstvu, školstvu, kulturi.... ZNAČI novca u BiH imamo, ali je neravnomjerno, nepošteno i nejedankopravno raspoređen. Ovom treba dodati napomenu kako se izuzetno puno novca troši u javnim poduzećima, za direktorske plaće, paušale (honorare) članovima nadzornih i upravnih odbora, a što ne kazati i za radničke plaće u telekomima, elektroprivredama i sličnim monopolskim poduzećima. Na koje česme (pipe) još neopravdano kaplju marke trebalo bi posebno istražiti. Maksimalna štednja i smanjenje troškova sigurno bi smanjilo zaduživanja kod Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Nikol J. IVANOVIĆ

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com