Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

NOVI SABOR HRVATA BIH???

thumb Fra-Luka-Markesic

Obilježavajući ove godine 20-godišnjicu postojanja  i djelovanja  (HNVBiH), čini se potrebnim promisliti ozbiljno o novom Saborom Hrvata BiH u našem glavnom gradu Sarajevu, suprotno lažnom stranačkom „saboru“ HDZ-a, održanom nedavno u Mostaru, radi nove izborne prevare Hrvata, kojih je zbog njihove kriminalne politike nestalo već trećina iz BiH. I sada kao i prije 20 godina protiv toga Sabora  mogu biti sam hadeze-ovci. Treba se dakle založiti ponovo ozbiljno protiv iste politike oličene danas u savezu Dodika i Čovića, koji hoće priznanje ratne dobiti,  bez obzira na zločine kojima je to učinjeno, u smislu „što je tko jamio – jamio!, bilo kao vlastite entitete ili kantone, kojoj nasjedaju još ustrajno također negativni politički krugovi okolnih zemalja, pa čak i neki političari u EU, popuštajući njihovoj isključivoj i agresivnoj politici opstrukcije u izgradnji i očitog  rušenja države BiH,  tražeći treći entitet  (Čović) ili čak odvajanje od države BiH (Dodik). O tome svjedoče bjelodano brojni pokazatelji kao što su: rušenje Starog mosta, koncentracioni logori, pojedinačna i masovna ubojstva i progonstva svega ne-hrvatskog stanovništva, učinjena pod vodstvom Tuđmana i njegovih sljedbenika po likovima Šuška, Bobana, Vukojebića, Tute, hrvatskih vitezova na tribunalu u Hagu, na čelu s dvojcem Prlić – Praljak, i brojnih drugih još nesuđenih zločinaca…Usprkos, također, već sudskoj presudi HDZ-a Hrvatske od Tuđmana do Sanadera. Po tome je, nažalost, taj grad Mostar, prije simbol ljepote i dobra,  postao nakaradni grad političkog nereda i nasilja, sramotni znak sotonskog sjedišta velikoga Zla za sve ljude, a ne stolni grad Hrvata, koji to nikada nije ni bio. Povijest toga Zla i njegovih izvršitelja treba se tek napisati i biti trajno opomena sadašnjim i budućim generacijama ljudi cijele BiH,  te ukloniti zanavijek njihova medijskog pokrovitelja Večernjeg lista, koji ovih dana priređuje opet svoju rugalicu i smijuriju Pečatnjaka, kojim se zapravo hoće izvršiti zaborav na sva ta zla i  njegove počinitelje.

Ovaj Sabor Hrvata u Sarajevu treba ponovo pokazati također da se “slučaj” Bosne i Hercegovine ne može riješiti samo ekonomskim ili drugim humanitarnim mjerama, kao što po svojoj deklaraciji misli Evropska Unija, na prijedlog predstavnika Hrvatske. To je već pokušano u vrijeme rata na prijedlog francuskog predsjednika Miterana. Može se to učiniti prije svega novim političkim uređenjem, uz druge pomoćne mjere, kojim se BiH priznaje i izgrađuje kao suverena, demokratska i pravedna država u okviru Evropske UNije. Samo tako je moguće postići ravnopravnost, pojedinačno i kolektivno, svih ljudi, nacionalnih manjina i konstitutivnih naroda u BiH. Sve drugo je velika varka, kojom se pogrešno postupa, gubi vrijeme i duhovno-materijalna dobra, u postizanju toga cilja i ne rješava problem BiH kao više-nacionalno-kulturno-vjerske države. Zato, treba riješiti politički odmah “slučaj Sejdić-Finci” prema odluci suda iz Strasbourga, a s tim početi i političkim rješenjem cijele države BiH. Živi bili pa vidjeli!. „Bosanski lonac“, naime, nije moguće skuhati različitim, novčano-ekonomskim ili drugim humanitarnim dobrima, ako je to propunta bez dna bez ozbiljnog političkog temelja. Čvrsto dno „bosanskog lonca“ može, međutim, biti  samo pravedan politički projekt, što očito nije Daytonski sporazum, i pošteni političari, što Hrvata BiH, većina sadašnjih to nije! Bez  toga EU, zajedno s Amerikom, može potrošiti sve svoje ekonomsko i humanitarno blago – to znači uzalud, bez konačnog uspjeha. Sretno!

Na žalost, EU na taj način nastavlja svoje politički pogrešno i moralno krivično djelovanje prema BiH, koja može postojati samo kao pravna i pravedna država, jednaka posve drugim državama na južnoslavenskom regionu nakon propasti socijalističke Jugoslavije. O tome sam pisao jasno već za vrijeme agresivnog rata protiv BiH  kao države, kako su ga koordinirano vodili Milošević i Tuđman, (usp. „Slučaj Bosna“, Svjetlo riječi, Livno 1995). Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) je i nastalo na Saboru Hrvata u Sarajevu 1994. godine, koje se hrabro i uspješno suprotstavilo njihovoj politici podjele i uništenja države BiH, kako je to prilikom 10-godišnjice našega postojanja i rada prikazao Ivan Markešić u knjizi „Kako samo sačuvali BiH“ (Sarajevo – Zagreb, 2004).

Sarajevo, 17. 03. 2014.     

Dr. Luka Markešić, predsjednik HNVBiH

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com