Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Prva kandidatkinja sa hidžabom za Europski parlament

mala 300414 hidzabjpg

Faila Pašić-Bišić, Slovenka bosanskih korijena / 30.04.2014. 

Prva kandidatkinja sa hidžabom za Europski parlament

(Novinska agencija ANADOLIJA) Faila Pašić-Bišić, slovenska političarka porijeklom iz Bosne i Hercegovine i prva pokrivena kandidatkinja za Evropski parlament (EU), u razgovoru za Anadolu Agency (AA) izjavila je da je odlučila da se politički angažuje nakon što je shvatila da se mnogi problemi u društvu i državi mogu rješavati samo kroz političko djelovanje, a ne sjedeći kod kuće i kritikujući bez nuđenja konkretnog rješenja. “Odavno sam shvatila da se mnoge važne stvari mogu riješiti jedino kroz politički angažman. Politika postaje moj kreativni posao, koji kreira i pomaže živote miliona ljudi, jer je politika upravljanje životom i društvom uopće”, istakla je Pašić-Bišićeva.

Porijeklom iz Sanskog Mosta

Faila Pašić-Bišić je do sada ostavila vrlo zapažen trag u Sloveniji u radu u nevladinim organizacijama. Ipak, najviše je poznata kao humanitarna aktivistinja, a učestvovala je u humanitarnim akcijama u Sloveniji, Bosni, Kosovu, Gazi, Maroku, Filipinima. Bila je član Vijeća Vlade Republike Slovenije za jednake mogućnosti. Udata je i majka dva sina. Za dosadašnji rad osvojila je niz nagrada i priznanja. Godine 2006. bila je volonterka godine u Sloveniji, 2007. je proglašena za Lice Evropljanke godine jednakih mogućnosti za sve, te za humanistkinju Slovenije prema izboru revije “Naša žena”. Godinu kasnije, nominirana je za Slovenku godine, a 2009. za Mladu Evropljanku, dok je 2010. bila ambasadorka Evropske godine borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Dobitnica je i priznanja “Bošnjakinja godine” sarajevskog magazina “Zehra”.

Faila Pašić-Bišić u razgovoru za AA kaže da rad u Evropskom parlamentu vidi kao izazov s obzirom na to da se u toj instituciji donose vrlo važne i za cijelo evropsko društvo sudbonosne odluke. “Do sada sam radila na područjima kao što su socijalna inkluzija i integracija imigranata, nacionalnih, vjerskih i etničkih manjina, nezaposlenost, socijalna prava i islamofobija. Upravo su to pitanja o kojima je u evropskim institucijama nemoguće raspravljati bez autohtonog stanovništva Evrope, muslimana. Nismo mi od jučer prisutni na evropskom tlu i nismo mi ‘od tamo negdje’. Mislim da svojim iskustvom upravo na tom području mogu da doprinesem najviše. Ono što mene čini drugačijom jeste to da sam hrabro povukla taj životni potez, odlučila mijenjati svijet na ‘terenu’, dok bi mnogi to voljeli raditi iz kućnih fotelja”, napominje političarka rođena u Sloveniji krajem sedamdesetih, a čiji roditelji su porijeklom iz Sanskog Mosta u BiH. Napominje kako svojim političkim angažmanom želi pomoći u poboljšanju pozicije muslimana, ali i žena muslimanki u evropskom društvu.

Islamofobijom treba da se bave svi, a najviše muslimani

“Kada govorimo o EU, negdje su zakoni bolje naklonjeni muslimanima, dok u nekim zemljama nisu. Zakoni nekih država isključuju i diskriminiraju muslimane. Recimo, zakon o nošenju hidžaba. Znamo da i neke države tolerišu islamofobiju. Upravo moja kandidatura je korak ka poboljšanju prava i pozicije žene muslimanke. Želim da za neke sljedeće izbore motiviram prvenstveno žene”, smatra Pašić-Bišićeva.

Ova političarka smatra da su za socijalno, kulturno i društveno stanje muslimana u Evropi, najodgovorniji oni sami. “Bila sam pozvana na brojne konferencije po svijetu, gdje smo vodili bitne rasprave o stanju muslimana u Evropi. Svaki put sam, na početku mog izlaganja upitala, da li u dvorani ima muslimana. Ili ih nije bilo ili su bili prisutni u jako malom broju”, ocjenjuje ova kandidatkinja za najviše zakonodavno tijelo u EU.

Vjeruje kako su uspavanost i pasivnost miliona muslimana u EU dijelom razlog povećanja islamofobije u Evropi. Kaže kako na mjestima gdje se donose zakoni o svemu, pa i o govoru mržnje, islamofobiji, muslimanima, nema muslimana. “Ustavi država, zakoni, rezolucije i deklaracije nam daju pravo i nude mogućnost da budemo na tim mjestima. Islamofobijom moraju da se bave svi, a najviše muslimani. S obzirom na jačanje ekstremnih desnih političkih opcija u Evropi, nije isključeno da će se stvar pogoršati. Zato bi muslimani na izborima trebali da prepoznaju stranke i kandidate koji su im naklonjeni i da njima daju svoj glas. Muslimani u EU, nažalost, spadaju u pasivni dio glasačkog tijela. Mi ćemo taj dan roštiljati, drugi će o nama donositi odluke, o kojima ćemo mi kasnije gunđati i raspravljati na ulicama”, smatra Pašić-Bišićeva.

O svojoj kandidaturi, kao prve kandidatkinje za poslanicu u EP-u koja nosi hidžab (muslimanska nošnja koja podrazumijeva maramom pokrivenu kosu i vrat), kaže da će biti dobra “provjera pulsa” Evrope, odnosno da li su prava koja EU daje “mrtvo slovo na papiru ili ona zaista žive”. “Ako još nije došlo vrijeme za takvo nešto i ako Evropa kao takva nije spremna za mene i meni slične, onda to nije moja slabost, nego slabost nje – Evrope. Neka se desi ono što se mora desiti”, ističe Pašić-Bišićeva. Dodaje kako će, ako bude izabrana u Evropski parlament, učiniti sve da pomogne BiH, gdje ima mnoge rođake i prijatelje, da što prije postane dio EU i normalnih i dobro organizovanih zemalja.

Muslimani su dio evropskog društva

“Osim što sam porijeklom iz BiH, uz to sam još na nestranačkoj kandidatskoj listi gospodina Jelka Kacina koji je veoma aktivan u integracijskim procesima BiH i koji je za Bosnu uradio mnogo, a i sama ću učiniti sve da pomognem da BiH što prije uđe u EU”, naglašava Pašić-Bišićeva.

“Moj ulazak u Evropski parlament bio bi trijumf zagovornika slobode i prava svih, pa i muslimana, ali i znak da je Evropa spremna prihvatiti i muslimane kao sastavni dio evropskog društva. Zatvarati oči pred tim da u EU žive milioni muslimana nije rješenje. Muslimani jesu sastavni dio evropskog društva. To svi znaju, jedni to priznaju, drugi to nažalost niječu”, smatra ova političarka. Napominje da su muslimanke diljem svijeta, bile sa hidžabom ili ne, na margini društva i ne igraju značajnu ulogu u kreiranju boljeg i sretnijeg svijeta. “Ako se osvrenem na muslimanke globalno, nebitno da li su ‘pokrivene’ ili ‘otkrivene’,  u svijetu su nažalost zbog različitih tradicija, ideologija i tumačenja vjere marginalizirane i stavljene van tokova. Njihovo prirodno pravo ravnopravnosti je ukradeno i zaplijenjeno. One su lišene i pokradena su im mnoga prava. Muslimanke čine polovicu ili, čak, većinu islamskog svijeta. Ta polovica, osim što rađa nove generacije, isključena je iz aktivnog društvenog života”, smatra Pašić-Bišićeva.

Iskorak načelnice Visokog

“Putovala sam mnogo po muslimanskim državama. Situacija je katastrofalna. Bavljenje politikom, na bilo kom nivou, trebalo bi biti nešto sasvim normalno za žene. Što se tiče BiH i Bošnjakinja, znamo da je uvažena načelnica Visokog Amra Babić napravila svojevrstan iskorak. Tu su, naravno, i druge žene. Mislim da kada bi bila neka dobra politička partija, partija bez mrlja, partija s kojom bi se te žene mogle identificirati, da bi se one još više uključile u politiku i na taj način dati svoj doprinos. Moja kandidatura neka bude moja poruka i ženama u BiH”, naglasila je ova slovenska političarka bh. porijekla za AA.

Nikola Ivanović

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com